Video Sfaturile nutriționiștilor pentru mâncarea de după Paște. Cât timp mai sunt bune resturile din frigider
Românul e gospodar și, cum altfel să-și dovedească priceperea dacă nu prin mese încărcate cu de toate, mai ales de sărbători? Astfel, pentru a se asigura ca nu cumva să lipsească ceva de pe masa de Paşte, gospodinele au petrecut ore în şir pregătind tot felul de preparate tradiţionale. Însă, cum sărbătorile au trecut, mulţi dintre români se întreabă acum "Ce facem cu atâta mâncare rămasă?".
Fiecare Paște vine cu aceleași bucurii: ouă roșii, friptură de miel, cozonac aburind și platouri cu mezeluri pregătite parcă pentru o nuntă, nu pentru o simplă masă în familie. Se gătește mult, în cantități aproape industriale. Așa se face că, după sărbători, frigiderul geme, iar gospodinele încep să caute soluții.
Soluții pentru a evita risipa de Paște
O variantă destul de bună pentru a reduce risipa de alimente pe care oamenii o fac după orice masă de sărbătoare este reinventarea acestora.
"Reutilizarea alimentelor după sărbători este o soluţie eficientă pentru evitarea risipei, dar şi cu beneficii pentru economie şi în sănătate. Ca de exemplu, friptura de miel poate fi reinventată, o putem utiliza într-o supă, da cu precizarea cu menţiunea să adăugăm cât mai multe legume ca ea să îşi păstreze beneficiile nutritive", a explicat dr. Nejla Derviș, nutriţionist.
- Ce este guta şi cum poate fi tratată
- Cum ne protejăm animalele de companie de căpușe. O simplă înţepătură poate declanşa probleme grave de...
- Când căscatul nu e inofensiv. Alarma tăcută a corpului şi ce pericol poate ascunde
- Paradox românesc. Consumăm de 4 ori mai multă sare comparativ cu europenii, dar peste 700.000 de români suferă...
- Ce a însemnat prima confruntare națională pe tema "biohacking-ului". Senatul Științific al FDVDR a adunat toate...
Dacă mielul îl putem reinventa într-o supă, şi carnea de pui sau cozonacul pot ajunge cu puțină creativitate un nou fel de mâncare.
"Cozonacul care ne-a rămas, am făcut o budincă cu lapte, smântână de gătit, zahăr, ciocolată albă şi noi îl vom servi alături de o cupă de îngheţată de vanilie", a precizat Nicoleta Panait, bucătar.
Cu toate acestea, riscurile de îmbolnăvire cresc considerabil atunci când este vorba despre alimente perisabile precum laptele, ouăle, smântâna sau maioneză mâncate după mai multe zile. De exemplu, maioneza de casă, care este utilizată în multe preparate festive, ar trebui să fie consumată în maximum 3-4 zile de la preparare, având în vedere că nu conține conservanți.
Acestea pot deveni surse periculoase de toxiinfecții alimentare sau enterocolite acute dacă nu sunt păstrate și consumate corespunzător.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰