Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Brânza de oaie "din Sibiu", dusă la analize. Rezultatele şocante, arătate apoi producătorilor

Celebrii "sibieni" au făcut-o de oaie. Telemeaua lor a picat testul de laborator. Am dus la analize brânză de oaie şi am descoperit fie că avea diverse bacterii, fie avea lapte de vacă. Câţiva dintre vânzători au recunoscut - nici ei, nici brânza lor nu au trecut vreodată pe la vreo stână din Sibiu. De cele mai multe ori, produsele vin ambalate în pungi de plastic, de la mai mulţi furnizori din ţară. Urmăriţi un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare?" 

de Mădălina Iacob

la 15.04.2025 , 20:08

"Asta de unde e? De la Sibiu". Îi credem pe cuvânt atunci când ne spun că tot ce vând în magazinele lor e tradiţional, produs natural din Sibiu. Iar dacă vânzătorul are şi clop şi accent ardelenesc specific zonei, nu e nicio îndoială că vom pleca acasă, cu un produs certificat european în sacoşă. 

Noi am avut o mică îndoială. Încă de acum 2 ani când v-am arătat în campania "Ce ne puneţi în mâncare" primele teste făcute în magazinele sibienilor. "Caşcavalul de oaie Jina, am putea să îi spunem jena, este de vacă. Zero la sută ADN de oaie în caşcavalul de oaie", spunea Alexandru Cîrîc, director general al ICA. "Toţi sunt în Jina, toţi sunt din Sibiu. Foarte mult marketing înşelător", spune Dorin Cojocaru, specialist calitate şi prelucrare lactate.

Ce ne puneţi în mâncare

Vezi și

Capitala e raiul falsificatorilor, ne-au spus atunci autorităţile. Şi a rămas, am constatat noi acum, încă o dată. 

Pe acelaşi subiect

"Vom determina prezenţa laptelui de vacă". Telemeaua de la supermarket a fost în totalitate conformă. Cea din piaţă însă... "Este o contaminare cu lapte de vacă. Nu este produs în regim tradiţional, artizanal. Atunci când vorbim despre cioban, de producţie tradiţională, numai din lapte de oaie la producătorul, la deţinătorul de oi din Sibiu, nu prea are de unde să se contamineze cu lapte de vacă", spune Alexandru Cîrîc, director general al ICA.

"Nu avem atâta lapte să facem peste tot doar brânză de Sibiu. Cum este, de exemplu, busuioaca de bohotin. Acei vânzători, îi vedem cu clopurile alea în cap, sibienii, şi vorba lor, pentru că e diferită, degeaba îmi pun eu clop în cap şi vorbesc moldoveneşte, n-am nicio treabă", a declarat Cristian Popescu Piedone, preşedinte ANPC.

În realitate, nu mai sunt nici măcar 10 producători autorizaţi să vândă produsul certificat. Iar ca să iasă un kilogram bun de telemea, e nevoie de patru sau cinci litri de lapte de oaie. 

Rezultatele din laborator

Am luat rezultatele din laborator şi am venit să vedem ce părere au şi comercianţii despre aceste rezultate. 

  • Comerciant: O să verificăm, noi lucrăm cu mai mulţi producători locali, mici producători locali şi o să verificăm pe fiecare în parte cu analize de laborator să vedem de unde e, bănuiesc eu că e o urmă de, probabil în aceeaşi unitate s-a lucrat şi lapte de oaie, şi lapte de vacă. 
  • Reporter: Deci telemeaua de oaie nu vine direct de la ciobanul din Sibiu? 
  • Comerciant: Vine de la mai mulţi producători, nu vine de la unul. 

Cu alte cuvinte, marfa vândută în unele magazine de acest fel nu vine de la sibieni, ci e doar vândută de ei. Din păcate, rezultatele nu arată doar falsuri alimentare. În alte locuri specialiştii din laborator au detectat prezenţa de bacterii extrem de periculoase.   

Ce riscă cei care consumă brânza

"Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2.300 de enterobacterii pe gramul de telemea. Asta înseamnă că fie e mizerie foarte mare la vânzare, fie că este mizerie pe întreg lanţul de producţie şi vânzare a acestui produs", arată Alexandru Cîrîc, director general al ICA.

"Se face în judeţul Arad, la Mişca. Noi o primim în cutii de plastic la 228 de kilograme, cu eticheta pe ea, cu factură, totul în regulă. O să iau eu o bucată de brânză, şi o să o duc şi eu la analize. Dacă e ceva, urgent, schimb furnizorul", adaugă un comerciant.

E urgent, pentru că cei mai sensibili cumpărători ar putea ajunge chiar ei la urgenţă, la camera de gardă. "Riscăm această infecţie cu E-coli, care poate evolua foarte turbulent, foarte grav. Febră, diaree, crampe, dureri abdominale, ne trimit la spital, în camera de urgenţă, foarte gravă deshidratarea pentru copii. Dacă produsele lactate nu sunt manevrate corespunzător în fabrica unde sunt produse sau de cei care transportă, de comercianţii care ni le vând, dacă nu se spală pe mâini, dacă nu au mănuşi, putem să ne infectăm şi nu doar cu E-coli, ci şi cu Listeria sau cu Salmonella", spune Anca Hâncu, nutriţionist.

Inspectorii de la Autoritatea Sanitară Veterinară cu închis şi suspendat activitatea a 50 de comercianţi, în aceste zile, înainte de Paşte, şi au aplicat amenzi de peste 4 mlioane 400 de mii de lei. Cele mai multe, pentru produse expirate.

"Acum vă aud pentru prima dată că aţi găsit acest ADN, vorbim despre un fals şi anume o brânză telemea care era pe post de telemea de oaie. Dumneavoastră aţi găsit aceste produse care din punctul nostru de vedere sunt improprii consmului uman. Aceşti oameni riscă de la închiderea business-ului pe care îl au pâană la dosare penale. Noi niciodată nu o să lăsăm garda jos", a declarat Florin Căpăţână, director la Direcţia de Control ANSVSA.

"Noi vom merge în perioada următoare la cei care fabrică, retailerul primeşte un produs ambalat cu un certificat dat de producatorul respectiv, trebuie să vedem unde se fabrică acele produse, să aflăm dacă brânza de Sibiu aflată în supermarket vine de la producătorul din Sibiu.  Nu îmi vine să cred acest lucru", adaugă Cristian Popescu Piedone, preşedinte ANPC.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Obişnuiţi să rămâneţi până la finalul Slujbei de Înviere sau plecaţi imediat după împărţirea luminii?
Observator » Exclusiv Observator » Brânza de oaie "din Sibiu", dusă la analize. Rezultatele şocante, arătate apoi producătorilor