Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ouăle de Paşte, risc maxim de contaminare. Cantitatea uriaşă de plumb din vopsea

Ouăle vopsite, risc maxim de contaminare cu plumb. Cu două săptămâni înainte de Paşte, am dus la analize alimentul nelipsit de pe masa tuturor românilor, de sărbători - oul. Rezultatele din laborator sunt şocante. Vopseaua de ouă conţine o cantinate mult prea mare de plumb. Cu lista de cumpăraturi în buzunar, românii au toate motivele să se întrebe cu îngrijorare - Ce ne puneţi în mâncare?

de Mădălina Iacob

la 08.04.2025 , 21:04

Mai sunt 12 zile până la Paște, iar aceste cuvinte ne pică tare greu. Gospodinele care nu au rude la țară, probabil că au deja pregătită lista de cumpărături. Iar orice veste proastă care vine acum din partea autorităților, îți cam taie pofta de ouă din comerț, pentru masa de sărbătoare. Așa că am decis să facem un experiment necesar și util în această perioadă. Am cumpărat mai multe sortimente de ouă și de piață, și de la supermarket, de diferite mărimi și de la diferiți furnizori. Mergem cu ele în laborator ca să le testăm pentru masa de Paște. Verificăm nivelul de pesticide, salmonela, camera de aer, dar și prospețimea acestor produse.

Până când legile se vor schimba, trebuie să ne bazăm pe propriul instinct

"Camera de aer ne arată, de fapt, prospețimea oului. Cu cât camera de aer este mai mare, cu atât oul este mai puțin proaspăt. Nu este chiar atât de proaspăt. Deja indicele vitelinic se apropie de 1 pe 3. Fie au fost ținute în condiții neprielnice, fie că au fost etichetate în mod greșit, mult după ziua în care au fost produse", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Dacă ar fi să ne luăm după termenul de valabilitate, aceste ouă nu ar avea ce să caute pe masa de Paște. Mai sunt valabile acum doar câteva zile. Chiar și fierte, ele nu mai pot fi consumate.

Vezi și

"Oul vopsit este un ou fiert tare și care poate fi consumat dacă este ținut la frigider după maxim o săptămână. Dacă va fi ținut și pe masă, pentru că mulți au obiceiul să aducă un coș cu ouă colorate și lasă acele ouă pe masă o zi întreagă sau o după-amiază întreagă. Deja timpul scade foarte mult. La 18, 20 de grade trebuie mâncate atunci și punct", a declarat Anca Hâncu, nutriţionist. Altfel, ouăle expirate pot provoca intoxicații alimentare extrem de grave. Așa că trebuie să ne uităm cu mare atenție la termenul de expirare, dar și la felul în care arată oul. "Oul trebuie să fie curat, nu e cazul aici, e chiar lipicios. Aspectul exterior este cel mai important; în al doilea rând, important este să încercăm fără să spargem dacă sună, cum s-ar spune. În momentul în care e un zgomot și se simte înăuntru ca și cum ar fi un material solid, nu e un pui, dar oul nu este proaspăt. Trebuie să vedem să nu fie deloc fisurate. Curat, fără niciun fel de fisuri și să nu sune!", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

După care trecem la etapa următoare: vopseaua pentru ouă. Am dus câteva probe în laborator - atât lichidă, cât și pulbere. Și am avut parte de un mare șoc. "Conținutul de plumb dintr-o vopsea lichidă, care probabil se folosește direct pe ou, este mare. Din respectiva vopsea poate pătrunde prin coajă sau sunt ouă fisurate și pătrunde prin ou. Altfel, riscăm contaminări. Riscăm contaminări din vopsea, riscăm pentru ouăle cumpărate din comerț, contaminări de la raft, de pe carton. Cea mai bună este vopseaua pulbere, pentru că este cea mai puțin contaminată și, atunci când o diluăm în apă, contaminarea oului va fi mult mai mică", a declarat Alexandru Cîrîc. Ce ne puneți în mâncare? E întrebarea pe care am pus-o și autorităților care ar trebui să se ocupe în fiecare zi de protejarea consumatorilor din România.

"Este și în atenția noastră, începând de săptămâna viitoare, controale tematice privind sărbătorile pascale. Pentru că cei care vând la raft, 1, probabil sunt inconștienți sau nu și-au făcut analizele și iau vopseaua foarte ieftină, iar cei din retailerii mari nu sunt obligați să facă aceste analize. Pentru gust, pentru alte secrete știute și de noi, și de producători, cu bună știință, las-o ba camerge așa, nu, nu o să mai meargă așa! Anumite viduri de legislație care trebuie completate și adaptate la zi", a declarat Cristian Piedone, preşedinte ANPC. Până când legile se vor schimba, trebuie să ne bazăm pe propriul instinct și pe nas fin. Dar și pe metodele vechi, de pe vremea bunicii, care n-au dat greș niciodată. Ia un ou, pune-l într-un vas cu apă și, dacă începe să plutească, e clar, e expirat.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că România ar trebui să dea explicaţii Statelor Unite pe tema alegerilor anulate?
Observator » Exclusiv Observator » Ouăle de Paşte, risc maxim de contaminare. Cantitatea uriaşă de plumb din vopsea