Video Românii au mers în Bulgaria să cumpere produsele pentru Paşte. Care sunt preţurile la vecini
Numărăm orele până ne vom aduna cu toţii în jurul mesei de Paşte, iar ultimele pregătiri sunt în toi! Pieţele, magazinele şi băcăniile sunt pline, iar supermarketurile online primesc mii de comenzi. Cozi au fost şi la vecinii bulgari. E primul Paşte în Schengen, iar mulţi români s-au dus la cumpărături peste graniţă, în speranţa că vor găsi produse mai ieftine.
La prânz, cea mai mare piaţă din România a fost plină ochi. Sute de persoane au stat la coadă pentru miel, ouă şi brânzeturi de la fermieri.
Ultimele cumpărături pentru Paşte
Este primul Paşte de când România este membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen şi asta se vede cel mai bine în punctele de trecere a frontierei. La Giurgiu nu mai există deloc timpi de aşteptare, iar asta îi bucură deopotrivă pe cei care merg cu maşina în vacanţă, dar şi pe cei care trec graniţa în Bulgaria doar pentru a face cumpărături.
Am fost şi noi într-unul dintre cele mai mari lanţuri de hipermarketuri să vedem cât cheltuiesc românii şi vecinii bulgari pentru aceleaşi produse.
- Programul farmaciilor de Paște 2025. Lista completă a farmaciilor deschise non-stop în București
- Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea...
- Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
- Preţurile cerute de români pentru a face curat de Paşte în case şi apartamente
- "Mi-a luat marfa şi mi-a aruncat-o la tomberon". Comercianţii de carne de miel, scandal după ce au fost prinşi...
Unde e mai scump: în ţară sau la bulgari?
În Capitală, un cozonac de un kilogram 200 costă 35 de lei într-un supermarket, telemeaua costă 40 de lei, iar 10 ouă costă 21 de lei. În total, 96 de lei. În Bulgaria, un cofraj de 10 ouă de aceeaşi categorie bio, costă aici 5,5 leva, adică 14 lei. Cozonacul de acelaşi gramaj, cu aceeaşi compoziţie este 10 lei, iar brânza 50 de lei. Puţin mai mult decât în România. În total, am 74 de lei.
Cine n-are timp sau chef de cumpărături şi gătit, comandă meniuri de Paşte şi coşuri de sărbătoare de la băcănii şi restaurante.
"Cel mai căutat meniu, cel cu miel şi sarmale pentru o întreagă familie. Conţine antreuri, drob de miel, ouă roşii, apoi friptură de miel, sărmăluţe din carne de porc, cartofi, borşul de miel nelipsit evident! Un astfel de meniu costă 1.100 de lei. Coşurile de tip cadou - zacuşti, uleiuri, pastă de măsline, verdeţuri, brânzeturi maturate de la 250 de lei până la 800 de lei", spune Mihaela, reprezentant băcănie.
Supermarketurile online şi-au prelungit programul şi livrează mii de comenzi în aceste zile. "Suntem pregătiţi pentru Paşte cu 500 de produse, de la decoraţiuni şi lumânări, până la produse foarte proaspete. Diferite sorturi de ouă, mielul de Paşte atât sfert, anterior, cât şi posterior la preţuri între 50 de lei şi 200 de lei", spune Michael Kaiser, CEO supermarket online.
"Valoarea coşului mediu se ridică undeva la 1000 de lei. Avem şi produse artizanale. Pască începând cu 39 de lei, şi cozonaci de la 79 de lei. Ne aşteptăm pe acest final de săptămână să depăşim 5000 de comenzi", arată Florin Şelaru, manager depozit.
În patiserii s-a copt la turaţie mică. Cofetarii estimează că vor frământa între 7 si 7,5 milioane de conzonaci, mai puţini decât anul trecut. Aproximativ 30% dintre cozonaci vor merge la export.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰