Video "Mi-a luat marfa şi mi-a aruncat-o la tomberon". Comercianţii de carne de miel, scandal după ce au fost prinşi fără acte
Mielul e în fruntea listei de cumpărături zilele acestea. Toată lumea caută carne cât mai proaspătă, aşa că mare atenţie de unde o luaţi. În cea mai mare piaţă din Iaşi, carcasele de miel au ajuns direct la tomberon, după ce inspectorii DSV au descoperit probleme grave. Când s-au trezit cu marfa la gunoi, vânzătorii au început scandalul. Doar poliţiştii şi jandarmii i-au calmat.
"Hoţie! Hoţilor, aţi distrus ţara, hoţilor. Nu are punct de lucru DSV Iaşi". În cea mai mare piaţă din Iaşi, carnea de miel s-a tranşat cu scandal. Cine n-a putut demonstra că animalele au fost sacrificate în condiţii de igienă au rămas fără marfa din galantar.
Primul control îl face în fiecare dimineaţă medicul veterinar din piaţă. Spre exemplu, în piaţa Alexandru din Iaşi, doar unui comerciant i-au fost confiscate 56 de kg de carne de miel, pentru că nu avea documente care să ateste că a făcut sacrificarea la un abator.
"Nu avem niciun fel de formă de identificare, trebuie să avem o ştampilă, să ne asigurăm că a fost sacrificat şi verificat într-o unitate autorizată. Dacă nu avem nici documente şi nu avem nici ştampila, automat noi nu ştim unde a fost şi în ce condiţii a fost sacrificat acest miel", a declarat Radu Popa, consilier DSV Iaşi.
"Mi-a luat marfa şi mi-a aruncat-o la tomberon"
- Pentru ce s-a stat la cozi infernale în Piața Obor. Deși mai scumpe, tot s-a luat de poftă: "Nu mai găsesc"
- La ce trebuie să fim atenţi când facem cumpărăturile de Paşte. De unde e indicat să luăm ouălele sau cozonacii
- Secretul drobului de Paşte făcut în casă, în 2025. Rețeta clasică, pe primul loc în preferințele românilor
- Preţurile la carne şi lapte s-ar putea dubla. Febra aftoasă ameninţă România şi un milion de animale ar putea...
- Cât va ajunge să coste kilogramul de miel pentru masa de Paşte. Mulţi şi-au rezervat deja marfa la stână
"Mi-a luat marfa şi mi-a aruncat-o la tomberon. Marfa aia care e dată la tomberon, cine o plăteşte? Trei miei, trei miei, 10-11 kg. Ştampilaţi, tot, cu acte în regulă i-au luat şi i-au aruncat la tomberon", spune un comerciant. "Au zis că nu trebuie să fie tranşat, trebuie să dăm mielul întreg, dar omul nu are bani să ia mielul întreg. Fiecare om ia cât poate", spune un altul.
Furioşi au fost şi clienţii care aşteptau să bifeze listele de cumpărături înainte de sărbători. "Voiam să fac cumpărături acum în preajma Paştelui. Dar până acum cei la DSV nu au putut să îşi facă (n.r controlul) ?", a răbufnit un client.
Bombe alimentare au fost descoperite şi într-o fermă de lângă Capitală. Animalele erau sacrificate într-o focar de infecţie. De 25 de ani funcţionează firma. Inspectorii ANPC au venit în control după ce vecinii au reclamat mirosul îngrozitor care vine de la fermă.
Un kilogram de carne de miel costă în piaţă între 45 şi 50 de lei. Verificaţi înainte să cumpăraţi. Carnea proaspătă are o culoare roz deschisă, uniformă şi este obligatoriu însoţită de documente care arată când şi unde a fost sacrificat animalul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰