Video Iepurașul de Paşte a intrat la dietă. Prețuri mai mari cu 20% față de anul trecut, pe fondul crizei mondiale de cacao
Iepuraşul de ciocolată îşi vinde scump pielea. Simpaticul urecheat şi ouăle de Paşte ne costă mai mult cu 20% faţă de anul trecut. Ciocolatierii dau vina pe preţul uriaş al boabelor de cacao. Dar asta nu le lasă gust amar pofticioşilor. Românii s-au adaptat rapid. Cumpără mai puţin, dar caută arome inedite. Aşa au apărut praline cu trandafir, coriandru sau ispahan.
Cine iubeşte ciocolata, alege figurinele de Paşte şi în acest an, dar probabil într-o variantă mai mică.
Iepuraşul de Paşte de anul acesta e la dietă
"Ciocolata faţă de anul trecut a crescut cu 40% şi pare că o să crească în continuare. Şi noi am crescut preţurile cu aproximativ 18%, încercăm să facem trecerea cât mai uşoară", spune Anamaria Ason, administrator ciocolaterie.
Mai bine puţin şi bun. E deviza artizanilor ciolatieri. Românii şi-au rafinat şi ei gusturile şi caută arome diferite. Alţii şi-au adaptat strategia de vânzare ca să nu-şi piardă clienţii.
- Bursele europene au închis luni în creştere cu peste 2%, după scutirile temporare de tarife anunţate de Trump
- Preţul unui bitcoin astăzi, luni 14 aprilie 2025
- Căpșunile românești, lovite de frig. Recoltă amânată și prețuri mai mari în 2025
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 14 aprilie 2025. Preţul la motorină a scăzut cu 5 bani pe litru
- Modificări în legea antidrog la volan. Şoferii care iau medicamente cu efect psihoactiv ar putea fi obligaţi să...
"Încă nu am venit cu preţurile la nivelul de cost al ingredientelor pentru că ne dorim să existe o continuitate în consum. Avem tablete care încep de la 25 de lei, avem tablete mai mari, 200 de grame, care sunt în jur de 60 de lei, 80 de lei, iar ouăle, având în vedere că sunt umplute cu praline, variază între 150 şi 250", spune Ştefan Negoiţă, proprietar ciocolaterie.
Economiştii estimează preţuri amare la dulciurile de Paşte
Şi în supermarketuri un iepuraş de ciocolată este mai scump cu 20% decât anul trecut.
"Dulciurile de calitate, mai ales cele făcute acasă, vor fi o raritate în perioada Paştelui. Ciocolata, ca şi cafeaua se vor scumpi semnificativ în următoarele luni, pe fondul problemelor de producţie şi a efectelor războiului tarifelor. Noile tarife vamale influenţează şi ele cotaţiile internaţionale", spune Adrian Negrescu, economist.
La nivel internaţional, preţul boabelor de cacao s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi vin vremuri şi mai negre. Stocurile producătorilor au sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar Coasta de Fildeș și Ghana estimează că vor avea o producţie şi mai mică în acest sezon.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰