Video Alexandra a lăsat viața din Franța și a creat o afacere cu gust de acasă: "Niciodată nu ieşeau ca ale mamei mele. Şi atunci nu-mi potoleam deloc dorul"
A lăsat viața din Franța pentru a promova gastronomia locală. Aşa începe povestea unei tinere din județul Maramureș, singura din Țara Lăpușului care a reușit să ateste un produs tradițional. A mizat totul pe o rețetă de plăcinte a bunicii și astăzi cucerește și poftele celui mai critic gurmand. Vorbim despre plăcintele lăpușane, făcute din ingrediente naturale, pe care tânăra le face acum, împreună cu mama ei.
Alexandra îşi aminteşte cu drag momentul în care s-a decis să transforme rețeta de plăcintă moştenită de la bunica ei. Era in Franța, departe de casă, iar dorul de plaiurile natale şi de gustul bunătăţiilor de acasă era tot mai mare. În cele din urmă, când a simţit că nu mai poate sta departe de cei dragi, a decis să se întoarcă în ţară.
"Niciodată nu ieşeau ca ale mamei mele. Şi atunci nu-mi potoleam deloc dorul de acasă", povesteşte Alexandra Bozga, gospodină.
Acum, plăcintele îi ies ca la carte, şi cu doar câteva ingrediente simple, a reușit să aducă în Țara Lăpușului primul produs atestat tradițional.
După o oră la dospit și alte câteva minute de coacere în ulei, plăcinta este gata.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 16 aprilie 2025. Au scăzut cu până la 8 bani pe litru
- China sfidează tarifele lui Donald Trump. A anunţat o creștere economică peste așteptări în primul trimestru
- Start Up Nation 2025. Au început înscrierile pentru noua ediţie, dedicată tinerilor care vor să înfiinţeze o...
- Curs BNR, 15 aprilie 2025. Leul românesc pierde mai mult de 5 bani în raport cu lira sterlină
- Preţul unui bitcoin astăzi, marţi 15 aprilie 2025
"Eu pe fiica mea am învăţat-o de când era micuţă. Eu tot timpul făceam plăcintă acasă şi am învăţat-o şi pe ea să facă plăcintă", spune Cristina Bozga, mama Alexandrei.
Alexandra a transformat totul într-o afacere, iar cine gustă plăcinta o dată se îndrăgosteşte iremediabil. Ţara noastră are aproximativ 5.000 de produse atestate și recunoscute național și internațional.
"Pentru produsele tradiţionale, ca să poată să fie atestate, trebuie să depună cei care doresc să fie atestaţi, un caiet de sarcină în care să rezulte că utilizează o tehnologie ce are un caracter tradiţional", spune Dan Cocârcă, director Direcția Agricolă Maramureș.
Plăcinta lăpuşană este al 59-lea produs, atestat ca produs tradiţional din Maramureş. La nivel naţional, judeţul ocupă locul 2.
Pe primul loc, cu cele mai multe produse tradiționale atestate, este Braşovul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰