Video Ce este "Focul morților", ritualul păstrat la sate an de an în Săptămâna Mare
Suntem deja în Săptămâna Patimilor, iar în gospodăriile din toată țara este forfotă mare. După ce au lustruit fiecare colț al casei și au curăţat grădinile, românii se apucă de ceea ce contează cu adevărat: bunătățile de pe masa de Paște. Iar în centrul atenției, este bineînţeles, delicioasa pască, ce nu trebuie să lipsească. Cu mânecile suflecate și rețetele moștenite din generație în generație, gospodinele s-au pus pe treabă şi au transformat bucătăria într-un atelier de sărbătoare.
În gospodăria familiei Hulea, din satul Odaia Manolache, județul Galați, pregătirile pentru Paşte sunt în toi. Dar, înainte ca mirosul de bunătăţi să umple bucătăria, Ecaterina a mers în curte să aprindă "focul morților" – flacăra ce aduce lumină pentru cei trecuţi în nefiinţă.
"În Săptămâna Mare adunăm ultimele vreascuri, ultimele frunze uscate de prin grădină, din jurul casei, din curte, şi facem trei focuri, pentru alungarea spiritelor rele", spune femeia.
După ce a pus grădina la punct, Ecaterina, alături de ajutoarele sale, Maria și Felicia, au început să pregătească pasca. Acolo, printre râsete, arome dulci și mâini îndemânatice, a prins viață desertul care de generaţii întregi este nelipsit de pe masa de Paşte.
Secretele rețetei de pască
- "Mergeam în străinătate și nu eram deloc încântată". Locul de vis din România unde a ales o turistă să-și...
- Cât a plătit o familie din Chiajna pentru 2 nopţi de cazare, all inclusive, pe litoral de Paşte. Au primit...
- Industria din România aflată în declin. Producția scade în fiecare an. De vină nu ar fi doar vremea rea
- A apărut ciocolata keto de Paşte, fără zahăr. Cât costă un iepuraş care conţine doar îndulcitori naturali
- Permisul pentru o nouă categorie, obţinut mai rapid şi mai ieftin cu 900 de lei. Examenul teoretic va fi eliminat
Cum altădată Ecaterina urmărea cu ochii mari mâinile mamei în timp ce frământa aluatul de pască, acum a venit rândul ei să le arate norei şi nepoatei sale reţeta moştenită.
"Umplutura pentru pască înseamnă brânză de vacă proaspătă, ouă, zahăr şi stafide. Am mai pus o coajă de lămâie şi umplutura va fi foarte bună. Am avut ce învăţa de la mama mea, şi probabil, mi-a lăsat acest dar, acest har de a duce mai departe tradiţiile strămoşeşti", explică Ecaterina Hulea.
Iar după ce le-a împărtășit secretele rețetei care poartă gustul copilăriei, Ecaterina le-a dezvăluit şi semnificaţia preparatelor de pe masa de Paşte.
"Ceea ce facem noi pentru masa de Paşte sunt nişte simboluri foarte importante. Pasca, mielul şi vinul înseamnă sacrificiul Domnului Nostru Iisus Hristos", spune Ecaterina.
Pasca pregătită pentru masa de Paşte, nu se serveşte oricând, ci doar în noaptea de Înviere şi nu înainte de a sfințită la biserică.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰