Video Boala la care se expun românii ce consumă zaharină și aspartam. Specialiștii recomandă prudență
Consumaţi cu prudenţă înlocuitorii de zahar, cum sunt zaharina și aspartamul. Este sfatul cercetătorilor, care au descoperit că substanţele pot cauza diabet. Mai exact, compușii influenţează nivelul zahărului din sânge. În ultimii ani, numărul cazurilor de diabet de tip II a crescut enorm în România.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Această femeie a venit la medic pentru că are glicemia crescută, iar analizele îi indică faptul că riscă să facă diabet. Nu e mare consumatoare de dulciuri şi sucuri, dar nu bea cafeaua şi ceaiul fără îndulcitori.
Aurelia Ţicu: Folosesc zahărul de ştevia. La ceai şi cafea. Eu nu cred că este mai sănătos, dar din teama de a nu face diabet... Glicemia spune că există un risc de a face diabet.
Spune că ar renunţa complet la dulce, dacă asta o sfătuieşte medicul. De altfel, specialiştii nu recomandă ca zahărul să fie înlocuit cu substanţe alternative, fie ele naturale sau artificiale.
Oana Dumitrache, diabetolog: Foarte mulţi se leagă de acea cafea de dimineaţă. La cafeaua de dimineaţă le spun să bea cu lapte un pic, laptele mai îndulceşte, este alcalin, cafeaua este acidă. O mai îmblânzeşte şi este mai băubilă. La ceai încerc să le spun să pună un sirop de fructe. dar într-o cantitate infimă.
- "Pur si simplu voia să-şi dea pantalonii jos". Un fals medic din Capitală, care pretinde că poate vindeca şi...
- Schimbare în sistemul de sănătate: Persoanele neasigurate ar putea beneficia de servicii medicale gratuite şi la...
- Bilanț coronavirus în România, 22 august. Aproape 2.600 de noi cazuri de Covid și 10 decese, în ultimele 24 de ore
Consumul de îndulcitori a crescut foarte mult în ultimii ani
Însă studii recente arată că zaharina şi aspartamul au crescut răspunsul glicemic în faza A, asta înseamnă că au modificat nivelul glicemiei.
Oana Dumitrache, diabetolog: S-a constatat că sunt unii edulcoranţi, unii îndulcitori care au chiar efect obezogen. Foarte multe persoane pot risca să dezvolte diabet zaharat de tip II şi după consumul produselor dulci cu îndulcitori. Cei naturali nu au o putere mare de îndulcire, dar nu sunt recomandaţi pacienţilor cu diabet.
Există voci care spun că ar fi nevoie de mai multe studii în acest sens.
Cosmin Pena, diabetolog: Nu există date în momentul de faţă care să arate un efect deletoriu al unor astfel de produse.
Acest bărbat a încercat să nu mai consume zahăr folosind îndulcitori, la care a renunţat în cele din urmă, de frica diabetului.
Sunt mulţi consumatori care se uită la conţinutul de pe etichetele produselor, dar mărturisesc că devine aproape imposibil să se ferească de compuşi dăunători.
Medicii spun că numărul cazurilor de diabet de tip II a crescut enorm în ultimii doi ani şi că se apropie de 15% din totalul populaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰