Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a reuşit cel mai mare grup din industria de restaurante din România să-şi dubleze profitul în 7 ani

Specialistul economic al Observator, continuă discuţia, în cadrul rubricii IQ Financiar, despre sectorul de Horeca.

de Iancu Guda

la 18.04.2025 , 08:10

Iancu Guda: Mă bucur să continui discuția despre Horeca alături de domnul Călin Ionescu, director la cel mai mare grup din industria de restaurante din România. Călin, am vorbit despre evoluția Horeca în general și restaurantele cu servire rapidă, care se digitalizează, cumpără materie primă mai de calitate și oferă o experiență de servire mai bună în restaurant. Spune-mi despre grupul vostru de companii. V-ați listat la bursă, minoritari, 34%, ieșirea unui acționar de aproape 8 ani. Cum v-a ajutat în general bursa de valori să vă dezvoltați ca business?

Călin Ionescu: Listarea la bursă a fost un moment esențial în evoluția companiei în istoria noastră de 30 de ani. În noiembrie 2017, odată cu listarea, practic compania s-a transformat radical. Ne-a ajutat să ne îmbunătățim viziunea, ambițiile, amplitudinea în tot ceea ce facem, reziliența. Am adăugat un nou brand în portofoliu, Ciocolatti Italiani, anul trecut. Totul s-a modificat. Avem proceduri, procese, know-how, care ne permit să trecem mult mai ușor peste crize, peste probleme, peste provocări. Dovadă, după pandemie, noi am crescut constant în ultimii ani.

Lanț de aprovizionare scurt, local, regional

Vezi și

Iancu Guda: Dacă vreți să comparați, de exemplu, momentul de minim al industriei Horeca 2020 cu pandemia, cât este business-ul acum față de 2020? Ai un reper ca dimensiune?

Pe acelaşi subiect

Călin Ionescu: Acțiunea companiei a crescut de la 12 lei cât era în 2020, minim în timpul pandemiei. Am ajuns la 40-41 de lei pe acțiune.

Iancu Guda: Peste 300%.

Călin Ionescu: Peste 300%. 

Iancu Guda: Câștigă investitorii dividende și creșterea prețului, iar voi v-ați făcut mult mai eficienți pentru că deja nu este o companie privată gestionată de câțiva manageri, ci este o companie foarte transparentă cu guvernanță corporativă.

Călin Ionescu: Da, cum spuneam, avem avantajul că am îmbunătățit absolut toate procesele, procedurile pe care le avem în cadrul companiei și în felul ăsta putem să depășim orice obstacol. Ca să putem să ne facem o imagine, în 2017 aveam 105 restaurante cu o cifră de afaceri de 573 de milioane de lei. În momentul de față avem o cifră de afaceri peste 1,5 miliarde de lei, de trei ori mai mult, și avem peste 170 de restaurante. Profitul net s-a dublat în perioada asta.

Iancu Guda: Triplu venit, dublu profit și sectorul Horeca în general a avut nevoie de 10 ani ca să se dubleze, voi doar de 7 ani ca să vă triplați. Iar asta cu siguranță are nevoie de procese eficiente în spate ca să țineți în control eficient această creștere. Toată această dezvoltare, Călin, sigur are și un impact pe lanțul valorii, pentru că voi vă triplați vânzările, înseamnă că cumpărați triplu și de la furnizor, pentru carne de pui, pentru pizza, pentru ce faceți.

Călin Ionescu: Este un aspect foarte important, are o importanță majoră în activitatea noastră. Ne orientăm către un lanț de aprovizionare scurt, local, regional, aș putea spune.

Iancu Guda: Ai o cifră direct, cam cât cumpărați local?

Afaceri de succes prin listare la bursă

Călin Ionescu: Deci, 90% din carnea de pui pe care o vindem în restaurantele noastre provine de la avicole locale din România. Este pui proaspăt, care este livrat zi de zi în restaurantele noastre, preparat zi de zi în restaurantele noastre, preparat proaspăt în restaurantele noastre. 80% din bugetul nostru de achiziții pentru materia primă este cheltuit cu furnizori locali. 

Iancu Guda: În general, orice, nu doar carne de pui.

Călin Ionescu: Nu, orice. Da. Deci, cum spuneam, lanțul de aprovizionare trebuie să fie scurt. De ce? Pentru că noi suntem o companie care vrem să fim sustenabili. Care sunt beneficiile? Odată că ajutăm economia locală, avem consum de carburant mai mic. Suntem mult mai prietenoși cu mediul. Consum de carburant mai mic și vrem să fim în piață încă 30 de ani. Și atunci suntem atenți la toate aceste detalii. Plus că crește calitatea produsului, este în avantajul consumatorului.

Iancu Guda: Achiziționarea foarte rapidă, impact local pozitiv, se dezvoltă și ecosistemul local, taxele sunt plătite toate în România și marfa e proaspătă că o iei de foarte aproape. Mă bucur că se întâmplă aceste afaceri de succes și prin listare la bursă. Mereu le spun românilor și antreprenorilor să se listeze la bursă, pentru că și românii investesc la bursă – de la 60.000 în 2020 la peste 220.000 în retail astăzi. Și uite așa se dezvoltă o găină, că tot vindeți carne de pui. Vin și românii la bursă și companiile la bursă și noi creștem ca prosperitate. Mulțumim, Călin Ionescu a fost la IQ Financiar. Dragilor, țineți aproape. Continuăm cu săptămâni de investiții, finanțe personale în familie. Mulțumim că urmăriți IQ Financiar în fiecare zi, împreună. Punem banii să lucreze pentru noi.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?
Observator » IQ Financiar » Cum a reuşit cel mai mare grup din industria de restaurante din România să-şi dubleze profitul în 7 ani