Video Produsul de nişă pentru care clienţii scot sute de euro din buzunar. Este vegan, fără pesticide sau fertilizatori
Suntem din ce în ce mai interesaţi nu doar să mâncăm cât mai sănătos, ci şi să savurăm un pahar de vin produs cât mai natural. Viticultorii din România oferă şi ei clienţilor licori bio şi biodinamice, de exemplu. Care este diferenţa între aceste produse şi cât costă, vedeţi în materialul următor.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Vinul vegan este produs fără să aibă contact cu produse animale, în special albuş de ou şi derivate din acesta, dar şi cazeină, care se gaseste în lapte. Acestea se folosesc în mod normal la limpezirea băuturii.
Alma Bondaret, distribuitor de vin: Au înlocuit aceste produse filtrate, cu produse de provenienţă vegetală. Avem aici carbonul, argila de bentonită, calcarul.
Clasificarea unui vin ca fiind vegan depinde exclusiv de producător, pentru că nu există până în prezent un set de reglementări legale care să permită verificarea produselor cu această denumire.
Bogdan Ilie, expert în vinuri: Orice lucru pe care îl putem pe o etichetă face parte dintr-o strategie de marketing. Adresarea unei nişe foarte bine definită de consumatori de produse vegane, da, reprezintă o modalitatea de a promova şi de a targheta acea nişă.
- Leguma care se poate vinde şi cu 100 de lei kilogramul. Oana şi Mihai s-au întors în România ca să pună la...
- Sorin a moștenit via bunicilor şi de 5 ani produce cel mai iubit vin din ţară. Cât costă o sticlă: "E de...
- Afacerea care a renăscut în doar o săptămână. Vânzările sunt mai mari cu 20% și totul se datorează...
De unde vine denumirea de vegan
Acesta este vinul organic, adică în producerea lui nu sunt folosite pesticide şi fertilizatori.
Oana Stan, reprezentant cramă: Este vorba despre lucrările pe care le faci fără niciun adaos de substanţă chimică. Acest proces continuă şi în cramă. Nu se pot face adaosuri în vin, avem limitări la adaosurile din sulf.
Iar în producerea vinului biodinamic, sunt zile exacte în care se efectuează fiecare operaţiune.
Oana Stan, reprezentant cramă: Biodinamica este agricultura pe care o făceau bunicii noştri acum sute de an. Nu foloseau substanţe de sinteză. Luna face treaba asta cu toate fluidele. Atunci ţinem cont de momentul tăierii, cum este seva. Sunt lucruri ştiinţifice.
În România aceste produse sunt considerate încă de nişă, dar cererea este tot mai mare, ca şi la nivel mondial. Costurile de producţie sunt ridicate, astfel că o sticlă de vin vegan se vinde cu peste 100 de lei dar poate ajunge la cateva sute de euro, în funcţie de vechime şi producător. Cel biodinamic costă şi mai mult - circa 200-250 de lei. În schimb preţul pentru sortimentul bio porneşte de la 25-30 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰