Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacţia unui somelier din Ungaria după ce a băut pentru prima dată vin produs în Dobrogea: "Sunt uimit"

Primele trei luni ale acestui an aduc vești mai puțin plăcute pentru iubitorii de vin din România, în special din zona Dobrogei, una dintre regiunile viticole cele mai cunoscute ale țării. Dacă până acum nu exista nicio masă de sărbătoare fără un vin bun, de anul acesta s-ar putea să ne gândim de două ori înainte să cumpărăm o sticlă.

de Redactia Observator

la 31.03.2025 , 13:22

Fenomenele meteo extreme din ultimul an, care au inclus secete prelungite și temperaturi extreme, au afectat considerabil producţia de vin. "Plecăm undeva din zona Tulcei unde a scăzut cu 30 - 50%, 50% chiar şi în zona Constanţei, 70 în anumite locuri. A scăzut destul de mult. A fost un an greu şi vom observa măriri de preţ în următoarea perioadă, probabil 20-30%", a spus Mihai Ionescu, somelier.

O altă problemă este că din cauza vremii extreme, a scăzut şi calitatea. Iar pentru a ne asigura că pe masa de sărbători vom avea un vin de top, este important să cunoaştem câteva trucuri. "Vinul este turnat în pahar şi începe acea analiză senzorială. Şi asta e un roze aş spune puţin atipic pentru că nu se duce în plaeta de culori roşiatică. Partea a doua înseamnă nasul intens. Încercăm să găsim nişte note primare din care este făcut vinul", a explicat Sergiu Nedelea - somelier.

Iar pentru a face mai cunoscut vinul românesc, la Dobrogea s-a organizat un eveniment la care au luat parte şi somelieri din străinătate. "Concours Mondial de Bruxelles. Ne raportăm la vin ca la o băutură, pur şi simplu o băutură. Vinul este singurul una dintre băuturile alcoolice care poartă în ADN-ul său un mesaj. Avem 39 de naţionalităţi. Din Statele Unite, din Estonia, din Belgia, Olanda, Luxemburg", a spus Valentin Ceafalău, organizator.

Vezi și

"Este prima dată când vin în Dobrogea. Am venit în România de mai multe ori, sunt dintr-o ţară vecină, din Ungaria. Dar este pentru prima dată când vin în Constanţa, în Dobrogea. Sunt uimit de calitatea vinurilor din Dobrogea, îmi plac", a spus un somelier din Ungaria. 

Dacă o sticlă de vin bun costa în jur de 125 de lei, acum preţul va ajunge undeva la 150 de lei. Iar un vin pe care anul trecut îl luam cu 40 de lei, vom scoate din portofel 60 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Evenimente » Reacţia unui somelier din Ungaria după ce a băut pentru prima dată vin produs în Dobrogea: "Sunt uimit"