Cum se face corect grătarul de 1 Mai. Avertismentul medicilor
Prepararea cărnii la grătar direct pe flacără poate duce la formarea unor compuși toxici, cu potențial cancerigen, avertizează specialiștii. Chiar și un grătar considerat „sănătos” poate deveni riscant dacă nu este gătit corect.

Carnea preparată pe grătar cu flacără directă nu este recomandată, deoarece poate duce la arderea produsului și la apariția unor substanțe chimice periculoase pentru organism. Riscurile sunt cu atât mai mari în cazul cărnii procesate, cum sunt micii sau cârnații, care conțin nitriți. Aceștia, în contact cu temperaturi înalte, formează nitrozamine, compuși toxici, cu potențial cancerigen.
"Carnea nu trebuie făcută cu flacără directă, pentru că se poate accelera arderea cărnii. În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici. Pentru că este 1 Mai, ne gândim în primul rând la cârnaţi, mici şi aşa mai departe. Aceste produse au în componenţa lor nitriţi pentru că este carne procesată. Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic, sunt substanţe toxice care pot duce în timp la apariţia unor tipuri de cancer", a explicat Andra Balcangiu Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Chiar și în cazul cărnii macre, dacă aceasta este supusă unui proces de gătire la temperaturi foarte mari, se pot forma amine heterociclice. Acestea apar atunci când grăsimea din carne se topește, cade în jar, se arde și degajă un fum toxic, care ajunge înapoi pe carne.
"Nu avem carne pe grătar de tipul carne procesată, mici, avem carne macră dar care este supusă unei temperaturi crescute. În această situaţie putem să vorbim de posibilitatea apariţiei aminelor heterociclice. Aceste amine apar în momentul în care din carnea grasă, carne cu grăsime, se scurge grăsimea, aceasta se arde şi se transformă într-un fum. Fumul acesta ajunge pe carnea de pe grătar şi apoi este ingerat de oameni", a explicat dr. Balcangiu Stroescu.
- Pregătiri intense pe litoral pentru minivacanţa de 1 Mai. Cluburile din Mamaia, rezervate din iarnă, îşi...
- Carnea de mici din piaţă şi supermarket, la analize de laborator. Rezultatele, fără precedent
- Cu cât s-au scumpit micii în acest an
- Cum putem evita o amendă de 5.000 de lei sau o vizită la Urgenţe în minivacanţa de 1 Mai
- Minivacanţa de 1 Mai în Vama Veche. Cât costă cazarea pentru două persoane
Cum arată farfuria perfectă de 1 Mai
Pentru a reduce riscurile, medicii recomandă ca grătarul să fie făcut corect: fără flacără directă și cu carne întoarsă des, pentru a evita arderea. În plus, se recomandă folosirea unor marinate cu ingrediente antioxidante, precum zeama de lămâie, pătrunjelul sau alte ierburi aromatice. Acestea pot încetini procesul de ardere și pot oferi un plus de protecție împotriva formării compușilor toxici.
Totodată, uleiul de măsline nu este indicat în preparatele expuse la temperaturi înalte, deoarece poate genera și el substanțe periculoase. Se recomandă folosirea acestuia doar la salate sau preparate reci. Pentru un prânz echilibrat, fie de 1 Mai sau în orice altă zi, „farfuria ideală” trebuie să conțină jumătate legume non-amidonoase (roșii, salată verde, castraveți, ceapă), un sfert proteine (carne slabă preparată corect) și un sfert carbohidrați (orez, cartofi gătiți la air fryer sau pâine integrală).
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰