Video Vin primele produse cu făină de insecte în România, dar politicienii le-au pus gând rău. "Fără greieri, îi lăsăm să cânte"
Produsele tradiţionale româneşti nu vor putea fi făcute din făină din insecte. Este un proiect de lege, care dacă trece de Parlament ar urma să protejeze 750 de produse naţionale, de la pâine la cozonac. În plus, toată mâncarea ce va avea ingrediente obținute din insecte va fi expusă separat pe rafturile magazinelor, astfel încât oamenii să ştie ce cumpără.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Produsele tradiţionale româneşti ar putea fi în curând "protejate" de ingrediente obținute din insecte prin lege, potrivit unui proiect depus de liderul PSD.
Ordinul ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiţionale are reguli clare: produs alimentar pentru care se utilizează materii prime locale, nu are în compoziţia lui aditivi alimentari şi prezintă o reţetă tradiţională. Teoretic, definiţia ar trebui să excludă folosirea unor produse precum făina obţinută din insecte.
Dragoş Frumosu, preşedinte Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară: Se urmăreşte eliminarea în totalitate a produsului pe care îl numim făină de greiere.
Măsura a fost deja adoptată în alte state europene
- ANPC, cu ochii pe produsele din insecte. Cum ar urma să fie vândute în România, după reguli clare
- Făina de greiere poate fi cumpărată şi în România, la un preţ uriaş. Cât costă un kilogram
- EXCLUSIV. Cum se fabrică făina de greieri, aprobată de UE pentru orice mâncare. "Adormim greierii, îi spălăm,...
Iniţiativa legislativă mai prevede ca produsele care conţin făină din insecte să fie aşezate separat pe rafturile magazinelor şi semnalizate ca atare.
Alfred Simonis, coiniţiator proiect de lege: Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără.
Măsura a fost deja adoptată în alte state europene, după ce Comisia Europeană a aprobat vânzarea mâncărurilor cu făină din greieri în toate ţările din Uniune.
Giorgia Meloni, premierul Italiei: Vor fi etichete clare, vizibile. Va fi obligatoriu să se indice dacă există făină de insecte în produs, de unde provine făina, şi, bineînţeles, dacă există riscul unor reacţii alergice. Informare şi transparenţă.
Curând, aceste produse se vor comercializa şi în România.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Larva gândacului de bălegar, greierele de casă, viermele de făină și lăcusta călătoare pot fi folosite în mâncăruri sub formă de pudră sau făină. Specialiştii atrag însă atenţia: cei care au alergii, mai ales la crustacee, ar fi bine să nu se atingă de aceste produse.
Părerea românilor despre noile produse
Până atunci, românii pot sta liniştiţi, produsele tradiţionale au etichete "curate".
Reporter: Făina de insecte ar putea fi un înlocuitor pentru făina de grâu?
Comerciant: La produsul nostru, sincer, nu prea cred.
Reporter: Aţi fi dispuşi să înlocuiţi făina de grau cu făina de greiere de care se tot vorbeşte?
Comerciant: Consider ca mai bune sunt cu faina traditionala, pentru ca sunt produse traditionale.
Comerciant: Noi folosim doar făina de grâu albă! Nouă ne ies bine produsele cu această făină! Gustoase, bune.
Client: Nu cred că am consumat vreodata făina de insecte. Dacă e comestibilă... Aş testa, dar nu ştiu dacă aş consuma zi de zi, mi-ar trebui mai multe informaţii, sunt sănătoase, nu sunt sănătoase...
Ce spune ministrul Agriculturii despre făina de greieri
La fel de prudent, dacă nu chiar sceptic, a fost şi ministrul Agriculturii.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Mâncarea pe care o fac românii noştri e foarte bună. Fără greieri... Îi lăsăm să cânte.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură susţine că insectele sunt o sursă alternativă de proteine, iar fermele sau crescătoriile de viermi sunt mult mai prietenoase cu mediul, pentru că produc mai puține gaze cu efect de seră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰