Video Pericolul pentru sănătate ascuns în preţurile mici. Semnalele de alarmă trase de specialişti în privinţa mâncării ieftine
Ieftin nu înseamnă mereu şi bun! Mâncarea cu preţ mic are mai zahăr mai mult, arată un studiu făcut pe sute de produse. Conservele şi sucurile sunt pe primul loc în acest top nefast. Cele mai ieftine au, în medie, cu 43% mai mult zahăr decât cele mai scumpe.
În căutarea preţurilor mici trebuie să fim atenţi şi la ce scrie pe etichete. Diferenţa dintre cea mai ieftină şi cea mai scumpă conservă de porumb nu este doar preţul, de două ori mai mic. Produsele care costă mai puţin au cantităţi mari de zahăr, chiar şi cu 35% mai mult. Analiza unei asociații pentru siguranța alimentelor din Franţa arată că zahărul este prezent în cantități mai mari în produsele mai ieftine. Studiul a vizat 400 de alimente din 12 categorii. Cele mai multe semnale de alarmă sunt în privinţa sucurilor şi conservelor, urmate de preparate din carne și brânzeturi. Zacusca şi murăturile de casă sunt mai scumpe, dar şi mai sănătoase, spun producătorii.
OMS recomandă să nu depăşim limita de 20 de grame de zahăr pe zi
"Cine nu cunoaște se mai uită și la preț, vrea mai ieftin și nu contează, vrea de la supermarket. Alege din raft, taie și ia ce le place. În saramură... te cunoaște, vine, au gustat produsul...", a declarat Mariana Jele, comerciant. Prețul alimentelor a crescut constant în ultimii ani, iar în goana după cel mai mic preţ, sănătatea este, uneori, pe ultimul loc. Medicii ne reamintesc. Zahărul este unul dintre principalii factori care duc la obezitate, diabet, boli cardiovasculare și probleme dentare.
"Nu e vorba doar de zahărul în sine, ci și de alte tipuri de zahăr ascuns, siropul de glucoză-fructoză, zahărul invertit și adaosurile de inducători. Există varianta de alimente congelate, taie. Regăsim în supermarketuri alimente congelate pentru care adaosul de zahăr, taie, nu este prezent. Conservele cu carne poate chiar mai des decât cele cu legume pot ascunde multe zaharuri", a declarat Ioana Stavrositu, medic diabet şi nutriţie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu depăşim limita de 20 de grame de zahăr pe zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰