Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea tragică a fabricii de zahăr de la Bod. A ajuns o ruină, deși cândva a fost un etalon al calității, iar un sat întreg a prins viață datorită ei

Lipsa zahărului românesc devine o realitate în zilele noastre. Deşi, România se putea mândri pe vremuri cu producţia de zahăr, în prezent ţara noastră mai are doar două fabrici. Cândva, etalon al calității în industria alimentară, fabrica de zahăr de la Bod a ajuns o amintire a vremurilor trecute. Și e pe cale să fie demolată, spun sindicatele din industria alimentară. 

de Claudiu Loghin

la 09.03.2025 , 08:54

Gheorghe Pleșa are 95 de ani, iar pe 30 dintre ei i-a petrecut ca angajat al Fabricii de Zahăr Bod.

"Erau două cuptoare cu var şi în fiecare an trebuia să le repar, plus 11 cazane de aburi", a declarat Gheorghe Pleșa, fost angajat.

Povestea tragică a fabricii de zahăr de la Bod

Vezi și

Un sat întreg a fost înființat, în jurul fabricii, pentru angajații ei. Așa se și numește, Bod Colonie, iar după doi ani de la închiderea fabricii avea 1826 de locuitori.

Pe acelaşi subiect

"Păcat! Uitaţi ce fabrică mare şi frumoasă avem şi a ajuns ruină, nu-i păcat?" "Dezamăgire, păi ştiind că atâtea generaţii au crescut aici, au lucrat aici şi nu mai e nimic. Uite, e paragină tot". "Am auzit că era un pământ lângă fabrică, erau coteţe, au stricat au zis că fac pentru oamenii care nu au unde să stea, nu au făcut nimic!", spun localnicii.

Fabrica de zahăr de la Bod a fost înfiinţată în 1889 pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare. 136 de ani mai târziu, după o perioadă de aur în care zahărul produs aici a ajuns etalon al calităţii în industria alimentară în România, aşa arată, din păcate, întreaga platformă industrială.

După închiderea fabricii, de suferit nu au avut doar oamenii din Colonie, ci și fermierii care aveau culturile de sfeclă - materia primă pentru producția zahărului.

"Până când a dat Bod-ul faliment, în Braşov şi Covasna, cultivam undeva în jur de 6.000 de hectare", a declarat Radu Taus, fermier.

"Din nefericire, am tot aşteptat în anii ăştia să se întâmple ceva spectaculos, lucru care nu s-a întâmplat. Deci era cert că un lucru privind o nouă activitate, un nou început mai exact, nu se va întâmpla", a declarat Dragoș Frumosu, președinte Federația Sindalimenta.

Actualul proprietar al fabricii spune că utilajele sunt încă pe platforma industrială, însă o eventuală reluare a producției depinde de cât de multă sfeclă cultivă și pot vinde fabricii fermierii din zonă.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Impozit de 70% pe transferurile între rude, dacă banii nu sunt justificaţi. Sunteţi de acord?
Observator » Evenimente » Povestea tragică a fabricii de zahăr de la Bod. A ajuns o ruină, deși cândva a fost un etalon al calității, iar un sat întreg a prins viață datorită ei