Video Cel mai căutat preparat pentru masa de Revelion. Poate ajunge şi la 120 de lei
Meniul de Revelion nu este complet fără peşte! Românii spun că nu trebuie să lipsească din meniu, dacă vrem să avem un an nou lipsit de probleme. Aşa spune tradiţia, deci oamenii se străduiesc să o respecte ca la carte. Cei mai bucuroşi sunt comercianţii, pentru că numărul de clienţi ajunge să se dubleze.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- El este şoferul care şi-a condus spre moarte propriul copil. Daniel ar fi vrut să se sinucidă, dar în gestul lui nebun a luat încă patru vieţi nevinovate
Păstrăvul este cel mai căutat sortiment de peşte în această perioadă. Poate fi consumat ca atare, dar devine un preparat irezistibil dacă este afumat cu lemn de fag şi conuri de brad.
Ionel Popescu, administrator păstrăvărie:: Trebuie să dăm, ca să încetinim focul, nu are voie să ardă cu flacără. Ăsta este de abia pus şi acesta avem peştele gata, bun de mâncat.
Reporter: Cât îl ţineţi la afumat?
Ionel Popescu, administrator păstrăvărie:: Depinde cât e de mare, între 2 şi 4 ore.
- Noaptea de Revelion, coşmarul animalelor. Cum pot fi ajutate animalele de companie să treacă peste trauma...
- Unde zboară românii de Revelion. Cel mai ieftin bilet de avion spre o destinaţie europeană, 36 de euro
- Cum ne reintrăm în formă după mesele de Crăciun. Nutriţioniştii, pregătiţi cu sfaturi pentru cei care au...
Păstrăvul afumat poate fi savurat timp de o săptămână, însă numai dacă este păstrat la rece. Preparatul poate fi achiziţionat într-un pachet special, numit cobză, o emblemă a Bucovinei.
Ionel Popescu, administrator păstrăvărie: Poţi să îl mănânci cu o salată sfeclă cu hrean, cu mămăliguţă şi usturoi. Chiar şi cu o salată cu ceapă roşie.
În funcţie de gramaj, cobza poate ajunge la 120 de lei. De departe, însă, cea mai la îndemână variantă printre români rămâne păstrăvul preparat la grătar sau prăjit în mălai.
Ilie Bodea, bucătar: Îl asezonăm cu sare, îl tăvălim prin mălai, apoi îl punem în tigaia încinsă cu ulei. După 10 minute peştele va fi gata. Are o carne foarte gustoasă şi este cel mai căutat produs din meniul nostru.
Peştele nu lipseşte din meniul de Revelion al românilor
În orice caz, peştele nu va lipsi din meniul de Revelion al românilor.
Clientă: Aşa e datina, trebuie să înaintăm anul viitor ca peştele.
Client: Spune tradiţia că aduce noroc, să fii ca peştele, răzbătător.
Nu doar păstrăvul este dorit. Dorada, lupul de mare sau salatele cu peşte sunt şi ele la mare căutare.
Corina Scurtu, comerciant: Salate de ton cu maioneză, salate de macrou afumat, icrele preparate, afumăturile se caută foarte mult perioada asta.
Datele arată că românii consumă anual 140 de mii de tone de peşte, cam 8,5 kilograme pe cap de locuitor. Dar, pentru un an plin de noroc, de la mesa de Revelion nu ar trebui să lipsească nici vinul alb sau strugurii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰