Video Cât va dura până când vom găsi mai multă carne de porc românească pe rafturi. Planul autorităților de a crește producția și a scădea importul
Am putea mânca mai multă carne de porc românească. Cel puţin asta ne promit autorităţile care spun că, în acest an vom creşte producţia autohtonă cu 50%. Producătorii nu sunt la fel de optimişti şi cred că planurile ministerului nu sunt realiste. Va dura ani buni până când porţia importurilor va fi mai mică şi vom găsi în galantare mai multă carne românească.
Crescătorii de porci speră că vor avea un an bun. De la una dintre cele mai mari ferme din ţară, de la Buzău, pleacă spre supermarket-uri, în fiecare lună, peste 700 de tone de carne. În lunile următoare, cantitatea livrată va creşte.
"Vom ajunge la capacitatea maximă a fermelor noastre. Undeva în jurul a 10.000 de scroafe, asta înseamnă o dublare a numărului de animale faţă de anul trecut. Până la sfârşitul anului vom ajunge la 1.500 de tone de carne livrată. Preţul este undeva la 7,5 lei pe kg, la poarta fermei", spune Adrian Balaban, producător de carne de porc.
Vom mânca mai multă carne de porc românească
Planuri mari şi-au făcut şi autorităţile. Promit că, în acest an, vom mânca mai multă carne de porc românească.
- Un tânăr de 18 ani din Alba a murit după ce s-a răstunat cu maşina. Greşeala care i-a fost fatală
- Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
- Cât va dura până când vom găsi mai multă carne de porc românească pe rafturi. Planul autorităților de a...
- Tinerii din România, printre europenii care au cea mai multă încredere în oameni. Odată cu trecerea anilor,...
- Proteste AUR în marile oraşe. Cei mai vocali protestatari au fost în Bucureşti: traficul pe principalele...
"Anul acesta vom produce undeva la 1,5 milioane de purcei în plus, pe fermele pe care le-am început în 2023", spune Florin Barbu, Ministru Agriculturii.
Producătorii nu sunt însă prea optimişti.
"Un milion şi jumătate de porci în plus ar însemna ca România să aibă 50 de mii de scroafe, faţă de anul", spune Adrian Balaban, producător de carne de porc.
"Din momentul în care începi construcţia, minimum 2 ani durează doar faza de construcţie. Din momentul în care populează, mai trece încă un an până ies primii porci pe poarta fermei. Cam ăsta este ritmul natural, un ritm pe care nu-l poate modifica niciun ministru", spune Ioan Ladoși, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.
Importăm 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumăm
1,5 milioane de animale în plus înseamnă o producţie totală de porci de aproximativ 4,5 milioane, în contextul în care avem anual o producţie de 3 milioane de capete. Şi, periodic, apar focare de pestă porcină. Săptămâna aceasta au fost sacrificate 50.000 de capete doar la o fermă din Constanţa. Prin urmare, mai bine de jumătate din cantitatea necesară pentru consum ar veni tot din import.
În prezent, importăm 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumăm la noi în ţară. O aducem din state precum Spania, Germania sau Ungaria. Iar cantităţile sunt record. În fiecare an ajungem să cheltuim peste un miliard de euro pentru importurile de carne de porc.
Până vom avea mai mult gust românesc în galantare şi pe mese, ne mulţumim cu ce găsim. În medie, anual, un român mănâncă 28 de kilograme de carne de porc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰