Video Pericolul din farfuriile românilor. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă, însă în van: "Nu consumăm calorii de calitate"
Suntem un popor gurmand. Mâncăm mult şi nesănătos, iar preparatele sunt bogate în calorii. Şi nu o spunem noi, ci specialiştii, care ne-au plasat pe locul 10 la nivel mondial în topul ţărilor cu cele mai multe calorii consumate în medie de o persoană. Medicii avertizează că mâncărurile grase şi sedentarismul duc la afecţiuni grave de sănătate.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Suntem campionii caloriilor. La fiecare 3 secunde, în România se comandă un burger. În topul preferinţelor sunt şi şaorma şi pizza. Iar mâncarea tradiţională, bogată în uleiuri şi sare, este nelipsită de pe mese, indiferent de anotimp.
Mâncăm şi foarte multă carne, pe care o introducem zilnic în alimentaţie
Ionuț Constantin, ospătar: Vindem și în crud și făcut, mici în jur de 200-300 mici pe zi, coaste, cotlet de vițel, vrabioară, scăricică, toate merg foarte bine. La noi nu știți cum se spune, cea mai bună legumă este carnea.
Fiecare român consumă, în medie, 64 de kilograme de carne pe an.
- Controale ANPC în Satul de Vacanţă din Mamaia: Mizerie, alimente expirate şi ulei neschimbat de zile bune în...
- "Campionul" la mâncat shaorma este un bărbat din Oradea. Comandă aproape în fiecare zi câte una
- Le-a dat mâncare "proaspătă" până a băgat 21 de turişti în spital. Cum ţinea carnea o pensiune din Costineşti
Aurel Stan, manager restaurant: Cei care ne trec pragul nu vin să stea să mănânce doar un mic, trec și la partea cealaltă, la pastramă de vită, de oaie, mușchiulețul de porc.
Mihai, grătaragiu: În funcție de clienți 3.000-3.500 de mici, carne multă, ca la români, se mănâncă bine.
Românii consumă în medie aproape 3.600 de calorii pe zi, mai mult decât francezii, israelienii, canadienii şi polonezii
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Din păcate, nu consumăm calorii de calitate. Adică aceste calorii provin din carbohidrați de proastă calitate, adică din cereale care nu sunt integrale, care nu conțin fibre și foarte mult din dulciuri rafinate, din uleiuri hidrogenate. Suntem un popor care alegem după preț.
Dragoş Panait, consultant HoReCa: Ca și populație suntem într-o zonă unde ne plac farfuriile pline, chiar dacă nu terminăm tot. Preparatele meniurilor din locații duc foarte mult către origini, către partea această de copilărie.
Clasamentul este însă condus de Bahrain, stat din Orientul Mijlociu, unde oamenii consumă peste 4000 de calorii pe zi. Pe locul 2 se situează Statele Unite ale Americii, iar pe 3 Irlanda.
La polul opus sunt ţările din lumea a treia, precum Republica Centrafricană, Burundi şi Madagascar, unde oamenii consumă cele mai puţine calorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰