Video Impozitul pe bacşiş, eliminat. Cât a ajuns acum să ia Oana din tips, de la 4.000 de lei în trecut
Impozitul pe bacşiş ar putea fi eliminat după doi ani de la aplicare. Asta prevede un proiect de lege depus la Senat. Iniţiatorii susţin că măsura este un eşec total: statul a strâns de trei ori mai puţin decât aşteptările. În plus, măsura le-a tăiat considerabil din venituri chelnerilor.
Oana e chelneriţă într-un restaurant din Bucureşti. De când cu impozitarea, bacşişul primit de la clienţi s-a înjumătăţit. "În lunile bune, ajungeam la 4.000 de lei din tips, acum veniturile s-au redus substanţial, undeva la 50%. Unii oameni au înţeles şi lasă tipsul şi cash, însă majoritatea plătesc cu cardul", spune Oana, chelneriţă. Iar cei care plătesc cu cardul lasă un bacşiş mic sau chiar nimic.
Resturantele simt cel mai tare diferenţa la comenzile de băuturi. De exemplu, avem aici două cafele care costă împreuna 24 de lei. Dacă ar fi să achit cu cardul şi să las 10% tips, asta înseamnă doar 2 lei şi 40 de bani, care vor mai fi încă o dată impozitaţi. Dacă voi achita cash, voi rotunji cel mai probabil suma la 30 de lei. Asta înseamnă 6 lei car vor ajunge direct la chelner.
"Descurajator pentru noi, după atâţia ani de muncă. S-a impregnat cumva chestia asta cu 10%. Înainte lăsau poate 15, poate şi 20% la un service adecvat, acum s-a limitat totul la 10% sau deloc", spune Steluţa Chiru, manager de restaurant.
Unii cer eliminarea impozitării bacşişului
- Cât de afectată va fi Europa de războiul comercial declanşat de Trump: Dacă UE răspunde cu aceeaşi monedă va...
- Moştenitorii, scutiți de impozit la vânzarea locuinței. Experţii sunt sceptici: "Iniţiatorii au un interes...
- Toţi românii vor "deconta" costul taxei pe stâlp. Tarifele ar putea exploda: "Vor duce impozitul ăsta în preţ"
- Ministrul Finanţelor a stabilit impozitul pe construcţiile speciale, "taxa pe stâlp". Estimează încasări de 1...
- Parlamentarii vor să legalizeze şpaga din spitale şi să o impoziteze
Unii patroni spun că le-ar conveni ca impozitarea bacşişului să fie eliminată, aşa cum prevede un nou proiect de lege. "Mulţi uită că trebuie să lase, mulţi nu ştiu dacă trebuie să lase şi dacă este inclus sau nu bacşisul respectiv. Ar trebui să revină cum era înainte, cel mai bine!", spune Marian Ionescu, manager de restaurant.
"Avem o problemă de deficit, care este imensă, dar soluţia nu este să luăm din lucrurile mărunte. Soluţia este să laşi mai mulţi bani oamenilor care muncesc şi oricum în România au cele mai mari taxe. Nu sunt sumele colosale acolo, nu acolo echilibrăm bugetul", crede Claudiu Năsui, iniţiatorul proiectului.
În ultimul an, statul a strâns de pe urma impozitării bacşişului doar 34 de milioane de lei. Suma este de trei ori mai mică decât cea mai pesimistă estimare a Guvernului, care era de peste 90 de milioane de lei. O explicaţie ar fi că unii proprietari de restarante încalcă legea. Fie nu pun bacșișul pe bon, fie îl trec în notă, deși este opțional. Cei prinşi au fost amendaţi, anul trecut, cu aproape 7 milioane de lei.
"Veniturile la buget au fost sub aşteptări, probabil pentru că gradul de declarare încă nu este cel corect. Practica acordării bacşişului nu e numai la restaurant, este şi la coafura, manichiură, taxi. Ar trebui lărgită sfera de aplicare cu toate bacşişurile şi impozitate ca atare", spune Gabriel Biriş, analist fiscal.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament. Dacă va fi adoptat, vom reveni la sistemul anterior, în care bacșișul rămâne la latitudinea clientului, fără a fi evidențiat pe bon sau impozitat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰