Video Câţi bani s-au strâns la buget din impozitarea bacşişului. Judeţul din România care a "adunat" în 5 luni doar 2.600 de lei
Impozitarea bacşişului, măsură luată de Guvern la începutul anului, pare un eşec. O arată încasările la bugetul de stat. În primele 5 luni din 2023, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât a estimat. Specialiştii spun că schimbarea se va vedea în timp şi că este nevoie de mai multe controale.
Din ianuarie şi până în mai, 6 milioane de lei a colectat statul român din impozitarea bacşişului. Jumătate din această sumă a fost virată de cafenelele, barurile şi restaurantele din Bucureşti.
Impozitarea bacşişului, un eşec
"La finalul zilei, pot să vă spun din proprie experienţă că tipsurile sunt crescute în restaurante, veniturile angajaţilor au crescut şi pot să se ducă la bancă cu un alt venit pe lună, ceea ce e destul de important pentru fiecare angajat în ziua de azi", susţine Dragoş Panait, consultant HORECA.
Dacă până acum, în Capitală, clienţii lăsau bacşiş mai puţin, de când a fost implementată măsura, ciubucul ospătarilor a crescut între 5 şi 10%. Un angajat cu un salariu net de 3.500 de lei poate să-şi dubleze venitul din bacşiş.
- Jumătate din români nu mai lasă bacşiş. Ospătar: "Nota 96, 95 de lei, tot 100 de lei ne spune"
- Cât e nota de plată într-un club de noapte din Mamaia. "Banii nu se spun. Se cheltuie cât se cheltuie şi atât"
- Șeful ANAF a pus ochii pe borcanul cu bacșiș din restaurante. Trucul prin care ospătarii scapă de impozitare
"Între 10 şi 12%. Pentru noi, cei care plăteam cu cardul foarte des, e mult mai utilă. E mult mai comod pentru noi, dar probabil pentru cei care au restaurante, pentru unii poate să fie mai greu de implementat", crede un client.
Topul judeţelor la capitolul bacşiş
În topul judeţelor cu cei mai mulţi contribuabili care au declarat bacşişul se află şi Cluj, Ilfov şi Constanţa. "Sunt foarte mulţumit, oamenii ne lasă bacşis. Depinde de persoană, 3-4 lei", spune Alexandru Sturzu, ospătar. "Cred că contează cel mai mult amabilitatea şi ospitalitatea pe care o dăm noi, ca ospătari", consideră Cătălina Postovan, ospătar.
La malul mării, bacşişul poate ajunge şi la câteva sute de lei, dacă clienţii sunt mulţumiţi. "La polul opus, în județul Vaslui s-au strâns la bugetul de stat aproape 2.600 lei în primele 5 luni ale anului. În Sălaj, aprox 3.400 lei au fost plătiți ca impozit pe bacșiș, iar în Vrancea mai puțin de 4.500 lei", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.
"Guvernul a dat dovadă de un optimism deosebit. Încasările sunt mai mari acolo unde plăţile s-au făcut prin intermediul cardurilor de debit sau de credit. Unde plăţile se fac numerar, şansa ca acest bacşis să fie înregistrat şi declarat scade, scade şi şansa de a se elibera un bon fiscal", explică Dan Schwartz, expert fiscal.
În nordul țării, însă, valoarea bacşişului a scăzut la jumătate. "Faţă de anul trecut, când aveam o medie a bacşişului de 10%, media bacşişului anul acesta e undeva între 5 şi 7%. Avem puţin noroc cu clienţii străini care ne trec pragul", spune Alexandru Mădăras, șef sală local.
Turiștii, însă, lasă bacșiș în funcție de anumite criterii. "Trebuie sa conteze modul în care eşti servit, opsitalitatea", crede un român.
Guvernul a estimat anul acesta venituri la buget de 95 de milioane de lei din impozitarea bacşişului, o sumă care pare greu de atins. Specialiştii spun că ANAF ar trebui să înnăsprească controalele în judeţele în care s-a încasat mult prea puţin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰