Video Ateliere creative la Muzeul Satului din Sibiu. Lipovenii au preparat mâncare şi i-au învăţat pe copii cum să-şi confecţioneze undiţe
Mâncărurile specifice pescarilor lipoveni din Delta Dunării, tradiţiile şi obiceiurile lor din preajma sărbătorilor de Florii şi de Paşti sunt prezentate, în aceste zile, la Muzeul Satului din Sibiu. Acolo, lipovenii prepară mâncare tradiţională şi îi învăţă pe copii cum să-şi confecţioneze singuri o undiţă şi cum să pescuiască.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
- Tradiţii şi obiceiuri pe înţelesul tuturor, la Muzeul Satului din Sibiu
- Lipovenii au preparat mâncare şi i-au învăţat pe copii cum să-şi confecţioneze undiţe
Valentin Agache este pescar din tată în fiu. A venit la muzeul ASTRA să le împărtăşească sibienilor şi turiştilor o parte din secretele sale.
Valentin Agache, pescar: Se crestează ca să-i tăiem oasele mai mărunt, să se şi pătrundă când se prăjeşte şi nici oase nu o să aibă prea multe.
Ateliere creative pentru toate gusturile
În timp ce peştele se găteşte, un alt lipovean îi învaţă pe copii cum să pescuiască.
Catalin Mihail, pescar: Ăsta este un băţ de pescuit la plută. Ăsta este acul, aici se pune un viermuş sau o boabă de porumb. Când vine un peşte, ia uitaţi-vă la plută, uite aşa se mişcă şi după aia se duce la fund şi - pac - l-ai înţepat şi ai prins un peşte.
Scopul atelierului este de a-i determina pe cei mici să renunţe, pentru câteva ore, la tablete şi telefoane şi să înveţe câteva dintre obiceiurile de odinioară.
''Să ia un baţ de alun, sau orice baţ, şi să vină să încerce la un peşte. Poate îi facem pescari.''
''Aş îndemna copiii să vină să vadă cum se pescuia pe vremuri, cum erau beţele mai demult şi cum pescuiau oamenii. Este ceva diferit de undiţa normală, nu are mulinetă.''
Vizitatorii care ajung în muzeu vor cunoaşte şi o parte din tradiţiile lipovenilor.
Camelia Repede, muzeograf: Ei aveau acest ritual ca un om era desemnat din sat sa culeagă flori şi să le ducă la biserică. Aceste flori erau mai apoi duse de femei acasă, erau puse la icoană şi în următoarea săptămână, sâmbăta, se spălau cu aceste flori pe cap pentru a le merge bine tot anul.
Evenimentul se află la a cincea ediţie şi are loc până pe 29 aprilie. Sărbătoarea Deltei readuce în atenţia publicului obiceiurile şi tradiţiile comunităţii arhaice din Delta Dunării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰