Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum faci cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci? Reţete tradiţionale sau reinterpretate pentru masa de Crăciun

Este nelipsit de pe mese în următoarea perioadă, dar e important să aflăm şi ce reţete concurează cu cele tradiţionale. Care sunt diferenţele între cozonacul tradiţional şi noul cozonac în trend - babka, un cozonac specific în Polonia, care de câţiva ani face furori şi în România? Ce îl face atât de special? 

de Andreea Gherasim

la 22.12.2022 , 13:53

Reporter: Radu, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Crăciun şi am văzut la tine ce cozonac bun ai făcut, aşa că am venit să ne spui care e secretul, ce cozonac alegem, cum îl facem să fie cel mai bun?

Radu Darie, chef: Cozonacul, cel mai bun este cel pe care îl făcea bunica. Sunt absolut convins că nu există casă în România unde să nu existe o poveste a cozonacului făcut de bunica. Plecând de la poveştile noastre din copilărie, am ajuns la un moment dat să citim ca mulţi dintre noi povestea lui Păstorel Teodoreanu şi a celebrului cozonac moldovenesc cu 50 de ouă pe kilogramul de făină. Nu folosim 50 de ouă, însă avem o reteţă românească în care aluatul este opărit. Se foloseşte lapte cald care ajută foarte mult la dospire. Atât în prima etapă când facem o maia foarte rapidă, cât şi atunci când închidem aluatul. 

Reţete tradiţionale sau reinterpretate de cozonaci

Vezi și

Reporter: Zi-ne care e diferenţa între cele două tipuri pe care ni le-ai pregătit?

Pe acelaşi subiect

Radu Darie, chef: Facem un cozonac însiropat, un cozonac tip babka. Este o rețetă poloneză pe care noi am descoperit-o acum câțiva ani: Noi întâi am testat-o pe noi, există diferite tipuri de babka. Diferența între cele două tipuri de cozonac constă atât în frământare cât și în dospire. Babaka are o dospire la rece. O dospire lentă în care ai nevoie de o făină puternică. După ce a fost scos din cuptor 

și răcit începe însiroparea lui. După care se mai adaugă un insert îi spunem noi - o crema de ciocolată albă și fistic. E un cozonac care se ține în frigider. 

Reporter: Eu zic să ne uităm puţin şi la cozonacul clasic. 

Radu Darie, chef: Ciocolată din abundenţă, multă nucă, cacao şi rahat. Desigur că şi aici există o discuţie exact ca în cazul salatei de boeuf dacă folosim sau nu mazăre, în cozonac dacă punem sau nu stafide. Noi preferăm să nu punem. 

Andreea Gherasim Like

Am ajuns timidă în redacția Observator, cu încredere că aveam să reușesc să îmi demonstrez că nimic nu este imposibil. Sunt aproape 10 ani de când, în fiecare zi, îmi dau seama că iubesc tot mai mult ceea ce fac.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Reţete » Cum faci cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci? Reţete tradiţionale sau reinterpretate pentru masa de Crăciun