Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pericolul ascuns în citrice. Ce trebuie să facem când mâncăm portocale, mandarine sau clementine, ca să nu ajungem la medic

Suntem în prag de iarnă şi a început deja sezonul citricelor. Delicioase şi bogate în vitamina C, mandarinele, clementinele şi portocalele au umplut raioanele de fructe din magazine. Atenție însă, consumate în exces ne pot face mai mult rău, decât bine. Pericolul cel mai mare rămâne în coaja tratată deseori cu pesticide. 

de Clara Mihociu

la 14.11.2024 , 19:41

Portocale, mandarine, clementine. Sunt vedetele sezonului rece şi la mare căutare în magazine. "Sunt gustoase. Şi cred că sunt şi sănătoase", spune un bărbat. "Nu consumăm coaja, evident. Şi nu le spălăm", zice altcineva. "Eu am avut probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Din cauza consumului de fructe, carne cu pesticide", mărturiseşte o femeie. "Cel mai bine e de evitat să fie stropite, dar nimic nu mai este sănătos în ziua de astăzi", crede o femeie.

Pericolul din coaja portocalelor

Citricele se deshidratează repede. Este motivul pentru care sunt tratate cu o substanţă asemănătoare săpunului, care împiedică umezeala să se evapore. Alte substanţe sunt aplicate pe coajă pentru a preveni apariţia ciupercilor, în timpul transportului pe distanţe mari.

Vezi și

În cazul citricelor gata ambalate găsim pe etichetă toate informaţiile de care avem nevoie. Atât ţara de provenienţă, cât şi substanţele cu care a fost tratată coaja. În acest cazul acestora, spre exemplu, vorbim de imazalil. De asemenea, tot pe etichetă scrie şi că nu trebuie consumate cu tot cu coajă. Regula este valabilă şi pentru fructele vândute la vrac.

Pe acelaşi subiect

"Fructele, obligatoriu, să se spele. Eventual cu apă călduţă, tocmai datorită faptului că se poate îndepărta stratul uşor de saponină. De asemenea, cu această ocazie, se îndepărtează şi o parte pasticidele care rămân pe suprafaţa fructelor", spune Vasile Stoleru, prorector USV Iași.

În caz contrar putem ajunge la medic. "Patologia pe care o întâlnim este cea de alergii sau de reacţii digestive adverse atunci când se consumă fructe care nu sunt spălate adecvat sau care conţin substanţe de tip pesticid în exces", spune Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.

Şi consumul în cantităţi mari poate aduce probleme de sănătate. În special pentru diabetici. "Porţiile recomandate de fructe ar fi de trei. O porţie înseamnă un fruct mare de tip citric, portocală sau grapefruit sau două mai mici, mandarine, clementine", adaugă Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.

Medicii spun că pericolul este şi mai mare în cazul sucurilor din citrice. Nivelul mare de fructoză stimulează formarea grăsimilor în corp, în special în zona ficatului.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Ați ajuns să vă modificați programul zilnic sau traseul pentru a evita orele de vârf?
Observator » Evenimente » Pericolul ascuns în citrice. Ce trebuie să facem când mâncăm portocale, mandarine sau clementine, ca să nu ajungem la medic