Video Leguma pe care vegetarienii o consumă în loc de carne devine toxică în cantităţi mari. Recomandarea specialiştilor
Consumul excesiv de soia poate duce la dezechilibre hormonale. Aceasta conţine o substanţă numită izoflavone, care ne poate înbolnăvii. Agenţia pentru Siguranţa Alimentară din Franţa cere ca soia să nu mai fie folosită în exces în preparatele din cantine, şcoli şi chiar spitale. Soia este folosită şi în România ca ingredient în mai multe preparate din magazine.
Folosită drept înlocuitor pentru carne de cei mai mulţi vegetarieni, soia este o legumă prezentă des pe mesele românilor. Este cunoscută pentru multe beneficii, însă consumată în cantătăţi prea mari, aceasta poate avea efecte negative asupra corpului. "În cazul în care avem dezechilibre hormonale, din păcate soia este contraindicată pentru că conţine o substanţă asemănătoare cu hormonul estrogen, hormon feminin, mai exact izoflavone, şi din păcate ne va duce la un dezechilibru şi mai mare din punct de vedere hormonal", a declarat Ana Maria Demetrescu, nutriţionist.
Medicii ne recomandă să nu mâncăm în fiecare zi produse care conţin soia
Soia este frecvent folosită în deserturi, iaurturi şi lactate vegetale, dar şi în mezeluri. Alimentele care conţin soia sunt o alternativă pentru cei care ţin post, însă, consumată în exces, poate duce la probleme ale stomacului. "Dacă nu digerăm corespunzător soia, dacă nu avem bacteriile intestinale necesare care ajută foarte mult la digestie, atunci pot apărea probleme gastrointestinale, putem avea balonări, gaze, constipaţie sau chiar diaree", a declarat Ana Maria Demetrescu, nutriţionist.
Specialiştii ne recomandă să fim mai atenţi când facem cumpărături şi să citim cu atenţie ingredientele de pe etichetă. Din păcate, nu toţi românii o fac. "S-ar putea să mâncăm foarte multă soia pe care o conştientizăm sau nu o conştientizăm. Şi atunci pe lângă faptul că avem această substanţă identificată este şi modificată în cea mai mare parte şi genetic şi atunci s-ar putea să fie o alegere să spunem, la decizia noastră", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte INFOCONS.
Medicii ne recomandă să nu mâncăm în fiecare zi produse care conţin soia. În plus, ar trebui să fim atenţi la ţara de provenienţă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰