Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Carnea de mici din piaţă şi supermarket, la analize de laborator. Rezultatele, fără precedent

Mâncarea preferată a românilor, de 1 Mai, sfârâie pe grătare cu de toate -  Salmonella, E. coli, soia şi carne de porc în loc de oaie. În pragul sărbătorii care scoate România la iarbă verde, am mers cu micii la analize. Până și specialiştii au avut un mare şoc! Pentru prima dată, nicio probă nu a trecut testul. Cu alte cuvinte, toată carnea de mici, cumpărată din piaţă sau din supermarket, nu avea ce să caute la vânzare. Există un mare risc de îmbolnăvire.

de Redactia Observator

la 29.04.2025 , 19:42

Pe ultima sută de metri, în prag de 1 Mai, reporterii Observator au făcut ce face tot românul. Se aprovizionează cu carne de mici. Au mers şi în piaţă, şi în supermarket. Dar înainte să încingă grătarul, au făcut un ocol pe la Institutul de Cercetări Alimentare.

În laborator, specialiştii au avut parte de cea mai surpriză de când fac analize alimentare pentru campania Observator - "Ce ne puneţi în mâncare?".

Produse de o calitate îndoielnică, pericol pentru sănătate

Vezi și

"Din păcate, de data aceasta, niciunul dintre produsele aduse de dumneavoastră nu poate fi recomandat neapărat pentru consum. Unele au probleme de siguranţă alimentară, adică, între timp, probabil că au și fost interzise de la consum de către autorități. Altele sunt non calitative", a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Pe acelaşi subiect

Buletinele de analize sunt pline de însemnări și cifre care dau fiori oricărui specialist atunci când face analize pe alimente ce ar putea ajunge în farfuriile oamenilor. 

"Salmonelozele sunt, așa cum știm, afecţiuni foarte periculoase pentru oameni. De asemenea, numărul de enterobacterii pe care le-am identificat, de obicei contaminare cu materii fecale, este mare", a continuat directorul ICA.

Salmonela provoacă dureri cumplite de stomac, vărsături, febră și frisoane. Iar pentru copii sau persoane în vârstă, cu imunitatea scăzută, poate duce la complicaţii grave. La fel și infecţia cu E. coli.

Cum ne ferim de astfel de boli

Carnea de mici ar fi fost contaminată fie atunci când a fost preparată, fie când a fost ambalată. Oricum ar fi, vorbim despre o lipsă elementară a normelor de igienă. Iar acum, dacă vă mai spunem că toată carnea de mici vândută, conform etichetei, ca fiind de oaie sau vită, era de fapt de porc, o să vi se pară ceva banal. 

În altă probă de carne, au găsit inclusiv carne de pasăre. Deși micii erau tot de oaie, alții erau plini de zgârciuri, alții, de soia. Sunt, din păcate, lucruri pe care uneori le aflăm prea târziu sau niciodată. Şi greu ne vine să credem că pot fi adevărate. 

Bacteriile din carne pot dispărea pe grătar, cu condiția să nu faceţi micii "în sânge". 250 de milioane de mici se mănâncă în România, într-un an. 18 milioane, doar în ziua de 1 Mai, când se depășesc, în fiecare an, noi recorduri - şi la gătit, şi la mâncat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi pregătiţi cu un kit minim şi bani cash în cazul unei pene de curent?
Observator » Evenimente » Carnea de mici din piaţă şi supermarket, la analize de laborator. Rezultatele, fără precedent