Video Capcanele ascunse în carnea de miel vândute la preţ de chilipir: ce riscuri ascund ofertele "prea bune" din Săptămâna Mare
Odată cu intrarea în Săptămâna Mare s-au înteţit şi controalele la vânzătorii de carne de miel. Mai ales că suntem asaltaţi, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, de oferte, unele "prea bune" să fie adevărate. În căutarea unui chilipir care să îmbogăţească masa de Paşte şi să aducă ceva economii la buget, mulţi nu se gândesc la riscuri, ci se bucură doar de preţ.
Puține locuri sunt avizate pentru a vinde carne de miel, iar cei de la DSV fac controale în săptămâna mare, pentru a se asigura că se respectă toate regulile. Vânduta impropriu, din portbagaj spre exemplu, posibilitatea de a cumpăra carne alterată sau contaminată este destul de mare.
Pe internet însă găsim sute de anunțuri cu vânzare de miel și clienții nu sunt puțini, căci nu toți se gândesc la riscuri ci se bucură doar de preț.
Ce trebuie să știți pentru cumpărături sigure de Paște
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, publică ghidul complet pentru achiziționarea în siguranță a produselor alimentare specifice sărbătorilor Pascale, de la carnea de miel și ouă, până la cozonaci și băuturi alcoolice.
- Carnea de cangur, recomandată de Paşte în loc de miel. O friptură costă 139 de lei
- Cât va ajunge să coste kilogramul de miel pentru masa de Paşte. Mulţi şi-au rezervat deja marfa la stână
- Un kg de roşii româneşti a ajuns să coste mai mult decât carnea de miel, în piețe. Când s-ar putea ieftini
- Un tânăr de 29 de ani a murit, după ce maşina în care se afla s-a izbit violent de un copac în Timiş. Şoferul...
- Ea este femeia care a răpit bebeluşul din Maternitatea Bacău. Bebeluşul a fost găsit în locuinţa ei
Ce verifică ANPC și ce trebuie să știți ca să cumpărați în siguranță:
1. Carne și produse din carne (inclusiv miel)
• Cumpărați DOAR din locuri autorizate (măcelării, magazine, piețe amenajate), cu ștampilă sanitar-veterinară.
• NU cumpărați din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul e mic.
• Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată.
• Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon.
2. Ouă
• Luați-le doar din spații autorizate, păstrate la rece.
• Evitați ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant.
• Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albușul să fie dens, gălbenușul semiglobulos.
• În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.
3. Vopsea de ouă
• Alegeți doar produse autorizate, cu etichetă completă: producător, ingrediente, instrucțiuni, dată de valabilitate.
• NU folosiți vopsele tipografice sau textile – pot fi toxice!
4. Produse de patiserie (cozonaci, checuri)
• Cumpărați din locuri curate, autorizate.
• Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate să fie bine protejate și servite cu ustensile.
• Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) și data de valabilitate.
5. Ciocolată, produse din cacao
• Verificați eticheta: denumirea, producătorul, data durabilității, conținutul de cacao.
• Atenție la ambalaje deteriorate și produse fără traducere în limba română!
• Nu cumpărați de la vânzători ambulanți!
6. Vin și băuturi alcoolice
• Eticheta trebuie să includă producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea.
• Verificați dacă lichidul este limpede și fără impurități.
• Pentru băuturile spirtoase – eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.
În anii trecuți, ANPC a găsit ouă sparte sau expirate, vopsea cu termen depășit, produse „tradiționale” fără atestare. Carnea, cozonacii și ciocolata erau uneori etichetate incorect sau cu ingrediente înșelătoare. Vinurile erau fără mențiuni privind alergenii sau ambalaje deteriorate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰