Carnea de cangur, recomandată de Paşte în loc de miel. O friptură costă 139 de lei
Există Paşte şi fără carne de miel. Pentru românii care nu sunt convinşi de gust, există şi alte variante, unele chiar exotice. Unele magazinele şi restaurante îşi îmbie clienţii cu preparate din cerb, struţ, iepure sau chiar cangur.
Deşi se găseşte destul de rar, carnea de cangur începe să capete popularitate şi la noi în ţară. "Carnea de miel şi carnea de oaie se pot înlocui foarte uşor cu cărnuri roşii cam din aceeaşi categorie, gătite la fel, în acelaşi sistem. Carne de cangur, carne de struţ, fără colesterol şi mult mai potrivite pentru abundenţa de mâncare a Sărbătorilor Pascale", a declarat Mihai Neacşu, chef.
O porţie de ossobuco de struţ costă 83 de lei la restaurant, ceafa de cerb cu piure de cartofi - 79 de lei, în timp ce steak-ul de cangur ajunge la 139 de lei. Carnea celui mai întâlnit animal sălbatic în Australia este exportată în peste 60 de state din toată lumea. În Europa, germanii şi francezii consumă cea mai mare cantitate de cangur.
"Dacă ar fi să comparăm carnea de miel cu alte sortimente de carne din punct de vedere al stării de sănătate putem opta pentru o carne mai săracă în grăsimi totale, cum ar fi carnea albă, de pui şi curcan. Dar găsim şi sortimente mult mai slabe de atât, dar inedite, cum ar fi carnea de struţ, de cangur, de cerb sau de căprioară", explică dieteticianul Daniela Bălănucă.
Aceste sortimente se găsesc congelate şi în unele magazine şi pot fi pregătite acasă. "După ce l-ai tăiat, pui frumos cu legume, vin roşu, făcut lent. Am făcut un sos de hribi cu vinul roşu. Şi cui nu-i place carnea de miel, putem să înlocuim cu cerb, vânatul e un bun înlocuitor. Îl găsim la toate supermarketurile mari. Reţineţi cifra magică: 160 de grade, 4 ore jumate. Acoperit cu folie sau un capac şi aia e cifra magică", explică cheful Mihai Neacşu.
- Cei care au lăsat cumpărăturile de Paşte pe ultima sută de metri mai au o şansă. Produsele de Paşte, la...
- Drumul Crucii, reconstituit la Hunedoara. Sute de credincioşi au mers 10km cu o cruce de 100kg, până la Schitul...
- Vinerea Mare, ziua în care tăcerea a avut glas. Ce simbolizează scoaterea Sfântului Epitaf
- Programul mall-urilor de Paște 2025. Singurul mare centru comercial deschis duminică, 20 aprilie
- "Am condus mult pentru puţină pace şi linişte". Venit tocmai din Germania, ca să petrească Paştele la poalele...
Cei mai mulţi români preferă mielul
Client: Am încercat doamnă, afară, şi de capră, şi de cerb, şi de vită.
Reporter: Cum era gustul la carnea de cerb?
Client: Mi se pare tot mai bună asta a noastră.
Reporter: Ce tip de carne veţi avea pe masa de Paşte?
Client: Porc, pui şi mici.
Reporter: Alt tip de carne aţi încercat? De ren, de cerb?
Client: Doamne fereşte, nu, nu am încercat niciodată.
Reporter: Aţi încercat vreodată carne de cerb, de ren?
Client: Am încercat pastramă, alt tip de carne din mâncarea asta nu am încercat, dar e destul de grea.
Carnea de miel trebuie evitată de către persoanele care au gută, un nivel mărit de colesterol, boli cardiace sau pancreatită.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰