Video Produsele lactate româneşti ar putea rămâne un vis. Importăm masiv din afară, în timp ce fermierii de la noi se plâng că statul nu îi ajută
România produce de la an la an tot mai puţin lapte, unt şi iaurt. Din acest motiv, importăm masiv din ţări precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Specialiştii spun că vacile străinilor dau mai mult lapte, iar fermierii primesc subvenţii duble. Asta le permite să vândă marfa la un preţ mai mic decât producătorii autohtoni.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Donald Trump a anunţat deja pe cine nu va include în noua administraţie. Val de proteste după realegerea lui în funcție
În ultimele 3 decenii, importurile de lapte şi produse derivate au crescut de peste 25 de ori. Iar asta se vede în toate marile magazine.
Numai că lucrurile nu stau tocmai aşa. De la Revoluţie, producţia de lapte s-a înjumătăţit în România. Numai în prima jumătate a acestui an, s-a procesat cu 10% mai puţin iaurt şi lapte bătut. Fermierii se plâng că au fost nevoiţi să ia măsuri drastice, lucru care se vede în piaţa de consum.
Ce spun producătorii de produse lactate
Claudiu Daviţoiu, fermier: Doi ani la rând a fost secetă şi a trebuit să reducem efectivele. Producţia de lapte este un pic în scădere, mai ales pe perioada de vară. Este o aglomeraţie mare şi la abatoare. Toată lumea vine cu vaci de lapte şi le vinde la abator.
- Când începe programul "Litoralul pentru toţi". Sunt doar 5.000 de locuri, iar pentru o noapte de cazare preţurile...
- Sezonul reducerilor de vară aduce discounturi de până la 70%. Ce produse trebuie cumpărate acum şi cum ne ferim...
- Afacerea tot mai de succes: service-ul auto mobil. Cât te costă să vină un mecanic pentru deblocat uşa sau...
România produce anual circa 4,2 milioane de tone de lapte. În urmă cu 2 ani se clasa abia pe locul 18 în Uniunea Europeană. Asta se explică şi prin faptul că vacile româneşti au cel mai mic randament dintre ţările membre. În plus, în Occident, şi subvenţiile sunt mai consistente. În România, un fermier primeşte circa 280 de euro pe animal, în timp ce francezii sau belgienii încasează de la stat aproape 500 de euro.
Importurile cresc în timp ce produsele autohtone scad
Claudiu Daviţoiu, fermier: Importurile de lapte cresc vertiginos. Importurile de produse lactate. Brânză, iaurturi, caşcaval. O să ajungem să vindem din ce în ce mai puţin lapte. În afară produc lapte mai mult pentru că au şi o bază materială mult mai bună ca noi. Nu mi se pare normal. Ar trebui ajutaţi mai mult producătorii noştri.
Țara noastră importă peste 220 de milioane de litri de lapte în fiecare an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰