Video Locul din România unde tinerii pot învăţa totul despre vinul de calitate. Anual, vor fi produse aproximativ 120.000 de sticle
Avem vinuri medaliate în toată lumea, vii care se învârt după soare și ocupăm locul 13 în topul celor mai mari producători de vin la nivel mondial. De aceea, Facultatea din Craiova a investit într-o bază modernă unde se pregătesc viitorii specialişti, cei care ştiu totul despre vin: de la cum se fabrică, la cum se bea.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Cosmin Popa este student la Facultatea de Agronomie și Horticultură din Craiova. Vrea să facă din pasiunea lui pentru vin o afacere ca în Franţa sau Italia. A obţinut fonduri europene pentru o cramă și o pensiune. Știe însă că fără cunoștințe solide și fără îndrumare nu va reuşi
Cosmin Popa: Din dorinţa de a învăţa cât mai multe legate de procesul acesta de la bobul de strugure până la paharul de vin, mă pregătesc să înfiinţez o plantaţie viticolă. Pentru un viticultor este foarte mare nevoie de a avea contact cu echipamente de ultimă generaţie.
Tinerii pot învăţa totul despre vinul de calitate
Universitatea din Craiova este locul unde tinerii pot învăţa totul despre vin, de la cum se produce până la cum se bea. Aici s-au investit 3 milioane de lei într-o bază modernă cu podgorie şi linie de producţie
- Locul din România unde turiştii pot experimenta autenticitatea vieţii simple. Peisajele sunt parcă rupte din...
- Măgărușii, noua atracție de pe Transalpina. Unii stau chiar pe marginea drumului, pentru un măr sau o felie de...
- Cimitirul suspendat, unic în lume, unde sicriele se înalţă cât mai aproape de ceruri. Ritualul funerar vechi de...
Cezar Spânu, rector: Noi avem programe de licenţă, chiar şi un program dedicat de masterat pentru această specializare de viti-vinicultură. Unii vor să demareze afaceri pe cont propriu, pe fonduri europene şi bineînţeles că au nevoie de această pregătire. Ne caută, au început să ne caute, din ce în ce mai mult.
Viticultura și vinificația se învață în câmp și în laboratoare moderne, spun profesorii. Noile generații de specialiști nu pot fi formate doar cu teoria din cărți.
Conferenţiar universitar doctor inginer Constantin Băducă, Facultatea de Horticultură din cadrul universitatii din Craiova: Avem şi noi specialişti, până nu de mult specialiştii noştri mergeau în alte părţi să-i inveţe meserie. Evident că în continuare e nevoie de dotare tehnologică şi de specialişti.
Odată cu noile lunii tehnologice, la stațiunea didactică se produc şi se îmbuteliază toate tipurile de vin: roșii, roze și albe, de înaltă calitate şi cu denumire de origine controlată. Anual, în cramă, vor fi produse aproximativ 120.000 de sticle de vin de pe cele 10 hectare de viţă de vie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰