Video Legume mai scumpe înainte de Paşte. Un kilogram de fasole verde poate ajunge să coste cât unul de carne de miel
Sezonul cald aduce pe tarabe primele legume româneşti: castraveţii, păstăile şi roşiile crescute în solarii. Preţurile la care se vând în pieţe nu sunt însă pentru buzunarul oricui. Fasolea verde, de exemplu, va ajunge să coste cât un kilogram de carne de miel. Legumele se vor ieftini abia după sărbătorile de Paşte, spun producătorii.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- El este şoferul care şi-a condus spre moarte propriul copil. Daniel ar fi vrut să se sinucidă, dar în gestul lui nebun a luat încă patru vieţi nevinovate
În serele din comuna Matca, judeţul Galaţi, castraveţii sunt numai buni de recoltat. Preţul de pornire, cel cu care vând producătorii, este de 8-10 lei, însă pe tarabe sau în supermarket-uri legumele depăşesc chiar şi 12 lei kilogramul. Cu aceiaşi bani putem cumpăra aproape un kilogram de carne de pui.
Panait Nelu, legumicultor: La noi, preţul scade sau creşte în funcţie de cerinţă sau de ofertă. Dacă este ofertă mare, scade preţul. Dacă este cerinţă, mai creşte un pic. Un 50 de bani, maxim 70, un leu, depinde de cerere şi ofertă.
Un kilogram de fasole verde poate ajunge să coste cât unul de carne de miel
Nelu cultivă castraveţi, fasole păstăi şi roşii pe o suprafaţă de 2000 de metri pătraţi. Bărbatul nu ştie ce recoltă va strânge în această primăvară, dar speră să fie un an bun. Nici păstăile, care se vând mult mai scump, nu sunt pentru buzunarele oricui.
''Un kilogram de miel este echivalentul unui kilogram de păstăi.''
''Preţul acum, faţă de anul treut, e mai mare?
Faţă de aul trecut, da.
Dacă stai bine să te gândeşti, depăşeşte puiul.''
Preţurile legumelor vor mai scădea abia după sărbători.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰