Video Fabrica din România în care se făcea "cea mai bună bere din lume" ajunge complex de lux. Cât va costa un apartament
Ruinele fostei fabrici de bere Griviţa vor fi readuse la viaţă. Clădirile monument istoric în care s-a produs cea mai bună bere din lume vor fi transformate în lofturi, apartamente, restaurante şi spaţii comerciale.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Fondată în 1869, fosta Fabrică de Bere Luther Griviţa a produs cea mai bună bere din lume, medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Nu e de mirare că fabrica era furnizorul de bere al Casei Regale. Producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia de bere din România. Doar că acele vremuri au apus.
În 1948 Fabrica de Bere Griviţa a fost naţionalizată, apoi închisă definitiv în 2005
Maria Mocanu, fostă angajată a fabricii: Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist imbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare.
Din fabrică au mai rămas doar clădirile monument istoric pe care acum, un investitor străin, vrea să le readucă la viaţă.
- Viciile descoperite de români după ce se mută în casă nouă. De ce un apartament costă 60.000 de euro, iar...
- A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final...
- Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat...
Andreea Milea, reporter Observator: Cele 3 clădiri monument istoric care au supravieţuit in timp: mălţăria, orzăria şi corpul administrativ nu vor fi demolate ci restaurate. Aici vor fi 31 de spaţii de locuit, restaurant, o cafea, spaţii culturale şi inclusiv un muzeu.
Principala clădire, mălţăria, va avea şi spaţii comerciale la subsol.
Raluca Antonescu, manager de proiect: Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale.
În fosta clădire administrativă vor fi birouri şi un restaurant. Iar în clădirea orzăriei va fi muzeu şi tot acolo va fi refăcută şi o instalaţie de bere.
Raluca Antonescu, manager de proiect: Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete.
Lângă fosta fabrică de bere se construieşte deja un bloc de locuinţe cu 12 etaje
La fel ca lofturile, şi apartamentele vor fi de vânzare.
Raluca Antonescu, manager de proiect: Un preţ de plecare la un apartament în clădirea nouă este in jur de 160.000 de euro plus TVA. Sunt apartamente care depăşesc cu mult 300.000 de euro.
Până acum, investitorul străin a plătit 22 de milioane de euro pentru a începe lucrările de consolidare la una dintre clădiri şi pentru ridicarea noului bloc, pentru care aşteapă de 2 ani prelungirea autorizaţiei de construcţie de la Primăria Capitalei.
Raluca Antonescu, manager de proiect: Clădirea nouă nu face decât să finanţeze monumentele. Fără clădirea nouă, monumentele nu recuperează investiţia decât după mulţi ani.
De la momentul autorizării, investitorul spune că în cel mult 3 ani, proiectul va fi gata.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰