Video Cu cât îşi vând românii porcii pe Facebook. "Ăsta e vietnamez, mai mult pentru fiţe"
Mai puţin de două luni au mai rămas până la Ignat, dar mulţi români deja cumpără porci pentru Crăciun. Costă între 1500 şi 2000 de lei, în funcţie de greutate. Cei mai ieftini sunt vânduţi direct de fermieri sau micii crescători, dar dacă nu reuşiţi să ajungeţi acolo puteţi să vă alegeţi un exemplar de pe internet.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ultimele clipe din viaţa lui Silviu Prigoană. S-a prăbuşit la masă cu prietenii, la restaurantul pe care-l frecventa săptămânal
Crescătorii au început să îşi filmeze animalele pe care le au de vânzare, iar clipurile le postează pe platformele de socializare, ca să vadă cât mai mulţi clienţi marfa.
Cât costă un kg de porc în viu
Reporter Observator: Aţi pus anunţul pe internet?
Bărbat: Am pus ca să dau unul, da! Am pus ca să dau unul şi unul ca să îl ţin să-l tai.
- Porci mistreţi, la plimbare prin Braşov. Au fost surprinşi în parcarea unui magazin de bricolaj
- "Asta a fost o afacere de familie şi acum am rămas fără nimic." Fermierii revoltaţi de despăgubirile de la stat...
- Regula de aur pentru a avea carne de porc pe masa de Crăciun. Revolta fermierilor: "Porcii să îi lase aşa cum sunt!"
În acest an, un kilogram de carne de porc va fi între 16 şi 21 de lei în viu. Preţurile sunt valabile la poarta fermei, unde mai pot fi şi negociate. La carcasă, un kilogram de carne de porc va costa între 25 şi 35 de lei. Asta pentru cine cumpără din timp. De luna viitoare, până de Ignat, când oamenii taie porcul conform tradiţiei, preţurile ar putea fi mai mari. Oferte sunt pentru toate gusturile.
Bărbat: Ăsta e vietnamez. Nu conţine grăsime, e mai mult pentru fiţe. Iar ăsta nu conţine grăsime, dar conţine numai carne. Iar ea este un fel de mangaliţă. Ei au libertate, la ferm toate animalele au libertate.
Fermierii se plâng că nu mai găsesc cumpărători
Micii fermieri se plâng că găsesc tot mai greu cumpărători, pentru că mulţi români cumpără carnea direct din magazine. Este mai ieftină, dar nu are aceeaşi calitate, susţin crescătorii.
Bărbat: Nu prea se mai omoară, mai bine se duc la supermarket şi iau de acolo.
Ultimele cifre arată că românii consumă tot mai multă carne de porc importată. Doar 20% provine din fermele autohtone, faţă de circa 40% acum 7 ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰