Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerea cu tradiţie şi secrete vechi dintr-o familie din Bihor care le rotunjeşte veniturile. O jumătate de litru se vinde chiar şi cu 200 de lei

Este vremea pălincii în distilerii! Dacă scoţienii au scotch, iar ruşii au vodcă, avem şi noi o licoare puternică şi dulce, căreia în acest an pare să îi meargă tare bine! Pălinca românescă va fi una de bună calitate, graţie zahărului din fructe. În patria ei, la Bihor, prepararea ţine cont de câteva reguli sfinte pentru localnici.

de Georgiana Botez

la 24.09.2024 , 18:34

În satul bihorean Tulca, Florian Chişe este celebru pentru reţetele lui de pălincă. Un secret de familie, păstrat de mai bine de un secol. Astăzi, pălincarul ne deschide uşa distileriei şi ne invită să descoperim întregul proces. 

Afacerea cu care au dat lovitura

De la 16-17 grade cât are acum, băutura trebuie să ajungă la 50!  Astfel că pălincarul o mai fierbe o dată. Este pălinca autentică de Bihor, pe care o recunoaştem imediat după mirosul de prună curată. 

Vezi și

"După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic", a declarat Florian Chișe – pălincar.

Pe acelaşi subiect

La proces iau parte şi localnicii, care îşi prepară şi ei licoarea de fructe aici. De altfel, orice familie îşi poate produce, în fiecare an, până la 50 de litri de pălincă pentru consum propriu. Cei care depăşesc cantitatea, au nevoie de certificat de producător. 

"Sper să fac şi eu vreo 50 de litri de pălincă, din vreo tonă de prune, împreună cu mere amestecate. Venim de dimineaţă şi durează la fiecare cazan în jur de 4 ore, depinde şi de prune cum sunt, ce lemne ai... ", a declarat Gheorghe Trif- localnic.

Din 100 de kilograme de fructe se obțin în general 7 litri de băutură. Toată licoarea de aici ajunge în butoaie de stejar, păstrate apoi în privniţă, la răcoare.

"Pălinca e bună când o ai, dar o pălincă bună este după ce a ajuns la maturitate, eu minim 6 luni de zile o ţin în butoaie", a mai spus Florian Chișe – pălincar.

Cumpărătorii sunt interesaţi acum şi de sortimentele mai deosebite. Cum ar fi această sticlă cu fruct în interior, numai bună de oferit cadou.

O jumătate de litru de pălincă de prune costă 100 de lei. Soiurile mai deosebite pot ajunge şi la 200 de lei. 

Georgiana Botez Like
Întrebarea zilei
Preferaţi podcasturile şi cărţile de dezvoltare personală, în locul unui psiholog?
Observator » Ştiri economice » Afacerea cu tradiţie şi secrete vechi dintr-o familie din Bihor care le rotunjeşte veniturile. O jumătate de litru se vinde chiar şi cu 200 de lei