Video Reţeta vegană de drob de miel cu care bucătarii dau lovitura de Paşte în 2023. "Gustul e similar"
Mielul veganilor paşte în continuare. Restaurantele cu livrări la domiciliu pregătesc meniu tradiţional pascal din vegetale. Friptura fără carne şi salata de boeuf fără boeuf sunt vedete. În timp ce fripturi adevărate se rumenesc în cuptoare, nutriţioniştii adaugă: şi carnivorii şi veganii pot face alegeri greşite. Important e să nu mănânce mult.
Friptura de miel fără miel sfârâie pe grătar la fel de bine ca preparatul original. Iar reţeta vegană promite un gust tradiţional, spun într-un glas bucătarii şi cei care au renunţat la carne.
Mielul tradiţional, înlocuit cu cel vegan
"O alternativă foarte gustoasă şi care se apropie de gustul de carne este această friptură care conţine sfeclă care să-i dea culoarea de carne şi este din proteină din mazăre. Noi o punem cu stufat. Aşa cum este carnea de miel cu stufatul, noi facem această proteină de mazăre", spune Roxana Boghean, administrator restaurant.
"Se poate constitui într-o variantă de înlocuire a mielului, cu certitudine. Gustul este aproape similar dacă nu îl şi depăşeşte pe cel adevăt. Aleg şi din considerente de sănătate", mărturiseşte Nicolae.
- Suntem mai responsabili sau nu mai avem bani de bere? Două teorii după ce în România a scăzut în premieră...
- Dezlegarea la pește de Florii poate veni la pachet cu un drum la spital. Semnele care dau de gol carnea stricată
- Povestea "fetiţei zăpezilor" din Botoşani: a venit pe lume cu ajutorul a 4 "îngeri păzitori". Unul dintre eroi...
Paşte 2023. Salată de boeuf vegană
Nu doar mielul de Paşte are variantă vegană, ci şi salata de boeuf sau sarmalele. Există şi icre vegetale: o pastă din seminţe de amarant - o plantă din America de Sud. Iar drobul de ciuperci ţine locul celui clasic. "Sarmalele făcute din hrişcă, ciuperci şi morcov. Avem şi anumite seminţe pe care le măcinăm şi le punem în interior ca să lege toată compoziţia. Salata de boeuf este legată cu crema de caju cu turmeric. Din cauza cremei de turmeric, seamăna cu maioneza", explică Roxana Boghean, administrator restaurant.
Şi restaurantele cu specific românesc încing cuptoarele - dar pentru miel adevărat. "Este alegerea fiecăruia să aleagă între miel şi mâncarea vegană. Pentru gust, nu ai cum să refuzi o bucată de carne de miel", crede Iustin Manea, bucătar.
Nutriţioniştii sunt de acord şi cu meniul tradiţional de Paşte şi cu cel vegan. Nu ingredientele fac rău, cred ei. "Important este să ştii unde să te opreşti. Că se consumă acele cantităţi care nu-ţi fac rău până la urmă şi fără să faci excese. Şi ca vegan poţi să faci alegeri proaste şi ca vegan, dar şi ca omnivor", spune Şerban Damian, nutriţionist.
Cererea pentru preparatele vegane a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut, conform restaurantelor de profil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰