Video Fructul cu care un fermier român a dat lovitura. Îl vinde inclusiv în Arabia Saudită
Străinii au prins gustul fructelor de pădure de la noi. Cea mai mare plantație de cătină bio din Europa de Est a fost înființată într-un sat din Gorj, ferit de poluare, iar mare parte din recoltă ajunge peste hotare. Austria, Franța sau Italia sunt printre clienții fideli. Fructele care fac bine la sănătate au fost comandate chiar și de arabi.
În satul Cojani, din Gorj, departe de industrie și poluare, un fermier a înființat cea mai mare plantație de cătină ecologică din Europa de Est. Are o suprafață de 44 de hectare, udată printr-o reţea de irigare prin picurare.
Valeriu Petrică, inginer: Recoltarea cătinei nu se poate face decât recoltând mecanic ramurile cu cătină, congelându-le, după aceea batozând aceste ramuri și obținând cătina congelată pe care o depozităm până la livrare.
Valeriu are cea mai mare plantație de cătină din Europa de Est
Ferma a venit ca o gură de oxigen și pentru localnicii din zonă. Au fost create locuri de muncă, iar sătenii au învăţat cum să o recolteze. În acest an, producția este de 15 tone la hectar. Odată culeasă din câmp, cătina ajunge într-un tunel, unde este congelată la minus 44 de grade. Un kilogram de cătină s-a vândut, anul trecut, de exemplu, cu 2,5 euro.
- Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi...
- Afacerea cu care două românce, noră şi soacră, au dat lovitura în Italia. Loredana și Beatrice au găsit...
- Afacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Se vinde în pieţe şi cu 20 de lei kilogramul
Valeriu Petrică, inginer: Le trecem printr-un selector, după care, dacă e nevoie, putem să trecem, pentru export, la operațiunea de finisare care polișează aceste bobițe și rămân lucioase ca mărgelele de sticlă.
Printre clienţi se numără firme din industria farmaceutică ori de cosmetică, supermarketuri sau fabrici de sucuri. Nectarul de cătină, amestecat cu miere ecologică, a ajuns chiar și în Arabia. Supranumită și ginsengul românesc, cătina are numeroase beneficii pentru sănătate.
Valeriu Petrică, inginer: Cel mai mare procent de vitamina C, de două ori mai mult decât măceșele, de zece ori mai mult decât citricele, tot complexul B-urilor, vitamina A, betacarotenul.
Boabele de cătină pot fi consumate ca atare, amestecate cu miere sau sub formă de dulceață în combinație cu alte fructe de pădure.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰