Video Experiment cu sarmale, 30 gătite în vase de tablă şi 30 în oale de lut. "Gustul nu a fost la fel"
Peste 45 de meşteri s-au întrecut la roata olarului și au gătit pe vatră deschisă în weekend, la Muzeul Astra din Sibiu. În vasele de lut create de ei, au preparat rețete tradiționale pentru vizitatorii curioşi de gustul de-altădată. Au vrut să îşi promoveze munca şi să transmită tuturor că vasele de lut sunt încă folositoare în orice gospodărie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
45 de olari din România, Ungaria și Republica Moldova au participat la Târgul "Frumos. Ceramic. Folositor", organizat la Muzeul Astra din Sibiu. Un eveniment prin care au fost promovate vasele de gătit tradiţionale, realizate de meşterii olari după tehnici vechi de secole.
Gustul sarmalelor gătite în oale de lut
"Ce e special la aceste oale e că sunt din lut special cu şamotă, sunt arse la temperatură ridicată, la 1100 şi după la 1040. În asta se poate găti orice, este lut alb. Rezistă la şocuri termice, rezistă la foc direct", arată un meşter olar.
"Un olar în ce să gătească, dacă nu într-un vas de lut? Iar gustul e altul dacă facem într-un vas de lut", crede un meşter. "Am încercat cu sarmale. Am făcut 60 de sarmale. 30 le-am pus într-un vas de tablă şi 30 într-un vas de ceramică. Nu numai că gustul nu a fost la fel, dar nici culoarea", arată altcineva.
- Secretul reţetei perfecte de clătite: cele mai căutate arome. "Am învăţat de la bunica mea"
- Experiment social. Cum reacţionează românii când văd cerşetori sau femei abuzate pe stradă. Concluzia unor...
- Concurs neobişnuit la Harghita. Localnicii au defilat şi s-au "duelat" în excentricitate, îmbrăcaţi în diverse...
Cei care au avut ocazia să guste mâncarea preparată pe loc, în vasele de lut, spun că gustul este inconfundabil. "Foarte gustos, mult mai gustos. Sunt două elemente. Vasul, ceramica, plus focul de lemne. Sunt două elemente care sunt de necompensat", spune un participant. "E mai ok, e mai gustos. Sunt rezistente la gătit şi nu numai pentru decor", adaugă un altul.
"Asta este ideea târgului, ca olarii care participă la târg să gătească în oala de lut si publicul să vada cum se găteşte", spune Karla Roşca, organizator eveniment.
Târgul s-a aflat anul acesta la cea de-a 11-a ediţie. Vizitatorii au avut ocazia să cumpere vasele expuse de meşterii olari, dar şi să participe la demonstraţii de olărit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰