Video Cum să mănânci bine, cu bani puţini. Sfaturi simple pentru a evita risipa alimentară
Sfaturi pentru masa de sărbători. Pentru că este perioada în care cumpărăm foarte multe alimente şi gătim la fel de mult, nu avem cum să nu ne gândim şi la problema risipei alimentare. Cum putem să o evităm? Iată câteva sugestii binevenite de la experţii europeni.
Atunci când gătim acasă, foarte important este să ne planificăm mesele şi să reutilizăm resturile în alte preparate, recomandă Comisia Europeană. De asemenea, putem congela porţiile gata pregătite. Nu uitaţi să depozitaţi alimentele corespunzător, astfel încât să vă bucuraţi mai mult timp de ele şi rotiţi mâncarea pe care o aveţi. Principiul este simplu - prima intrată, prima ieşită.
Cum reduceţi risipa alimentară acasă?
- planificaţi-vă mesele
- utilizaţi resturile
- congelaţi porţii gata preparate
- depozitaţi alimentele corespunzător
- rotiţi mâncarea pe care o aveţi
Până să ajungem cu mâncarea acasă, trebuie să avem şi un plan bine pus la punct încă din magazin. Aşadar, faceţi o listă de cumpărături şi nu vă abateţi de la ea. Nu faceţi cumpărături atunci când vă este foame şi nu vă fie teamă să alegeţi fructe şi legume imperfecte. Şi nu uitaţi - cumpăraţi doar cantitatea de care aveţi nevoie.
- Cât a cheltuit Ştefan pe carnea pentru meniul de Crăciun. Tot mai mulţi români aleg să facă preparatele...
- Tot mai mulți români apelează la firmele de catering pentru masa de Crăciun. Meniurile, mai scumpe şi cu 30%...
- La coadă pentru meniul de Crăciun: comenzile curg în valuri. Care sunt preţurile în 2022
Cum reduceţi risipa alimentară la cumpărături?
- faceţi o listă de cumpărături
- nu faceţi cumpărături când vă este foame
- alegeţi fructe şi legume la reducere
- cumpăraţi doar cantitatea de care aveţi nevoie
La locul de muncă, cereţi porţii potrivite la cantină, verificaţi întotdeauna mâncarea lăsată în frigider şi încercaţi să le atrageţi atenţia şi colegilor cu privire la risipa alimentară. Iar atunci când ieşiţi în oraş, nu vă fie ruşine să cereţi acasă mâncarea pe care nu aţi reuşit să o consumaţi. Când mâncaţi la hotel, încercaţi să luaţi o farfurie mai mică şi să o reumpleţi dacă este nevoie. Cu puţină disciplină şi câteva sfaturi simple, putem ajuta la reducerea risipei alimenatre, care a devenit în ultimii ani o problemă globală.
Cum reduceţi risipa alimentară la muncă?
- cereţi porţia potrivită la cantină
- verificaţi alimentele din frigiderul de la job
- împărtăşiţi informaţiile despre risipă şi colegilor
Cum reduceţi risipa în vacanţă/ în oraş?
- luaţi o farfurie mică şi umpleţi-o la nevoie
- luaţi acasă resturile alimentare
- adaptaţi-vă aşteptările contextului
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰