Video Cum putem evita risipa alimentară. În medie aruncăm anual fiecare 129 de kg de mâncare la gunoi
Sărbătorile înseamnă momentul în care familia se adună în jurul mesei. Nu orice fel de masă, însă! Ci una încărcată cu fel şi fel de mâncăruri: friptură, sarmale, ouă, salata de boeuf şi cozonac. Mult gătim, mult aruncăm. Specialiştii ne arată cum să prevenim risipa alimentară şi să transformăm ce ne-a mai rămas de la masa de Paşte în preparate delicioase.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
O parte din belşugul de pe mesele de Paşte va ajunge inevitabil la gunoi. Pentru a evita risipa, le putem transforma în alte preparate la fel de gustoase şi apetisante.
Citește și: Cum să pierzi câteva kilograme după sărbătorile Pascale. Sfaturi utile din partea nutriționiștilor
Violeta, bucătar: Aici o să fac ouă umplute. Copiii mănâncă mult mai bine ouăle umplute decât pe cele fierte.
Reporter: Şi din ce facem umplutura?
Violeta, bucătar: Maioneză, un pic de muştar, sare, piper. Şi le facem şi nişte urechiuşe ca să le încânte ochiul. Din carnea de porc facem o saramură, cu multe legume la grătar, un pic de usturoi, un ardei iute tot la grătar la alegere.
Citește și: Budincă de cozonac. Un mod delicios de a folosi cozonacul învechit
Cu puţină imaginaţie şi atenţie la detalii, resturile din frigider pot deveni adevărate opere culinare pentru invitaţii ceva mai pretenţioşi.
Chef Dumitru Bucşă: Pornind de la friptura de miel sau stufat şi legumele pe care le avem - ceapă, verde, usturoi, morcov avem în casa tot timpul, am facut un fel de tocăniţă cu legume şi multă verdeaţă. Avem cartofi fierţi ori avem cartofi la cuptor şi dacă ne rămân putem să zdrobim...cartofii tot la fel cu verdeţuri tocate. Şi o să facem un fel de plăcintă ciobănească. Şi acum o să punem tot la fel tocăniţa cu legume avem tot ce ne trebuie aici avem şi garnitură avem şi sos.
Deasupra, aşezăm un strat consistent de piure, câteva bucăţi de caşcaval sau brânză şi băgăm la cuptor pentru 10, maximum 15 minute. Dincolo de secretele bucătarilor, soluţia pentru a nu face risipă alimentară este echilibrul.
''E păcat să arunci mâncarea. Nişte chifteluţe, sarmale merg foarte bine reciclate.''
În medie aruncăm anual fiecare 129 de kg de mâncare la gunoi
În teorie, pentru că în practica, românii pică testul cumpătării mai ales în perioada sărbătorilor. În România se aruncă în fiecare an aproximativ 2.55 de milioane de tone de mâncare. Asta înseamnă 129 de kg pe cap de locuitor. De cele mai multe ori la gunoi ajung mâncarea gătită, fructele, legumele şi carnea, dar într-o proporţie ceva mai mică. Nu suntem singurii. La nivel european, se aruncă anual 20% din mâncare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰