Video Credincioşii se pregătesc de Postul Crăciunului. Cu ce idei de reţete de post vin bucătarii
Foarte mulţi se pregătesc deja de Postul Crăciunului care începe mâine. E un post blând, în jumătate dintre zile este dezlegare la peşte, iar cherhanalele au deja ofertele pregătite. Azi, însă, oamenii se răsfaţă de Lăsata Secului cu mese îmbelşugate.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Noi nume anunţate de Trump în administraţia sa: departament special înfiinţat pentru Musk. Cine va conduce CIA şi Pentagonul
Ultima zi în care credincioşii pot mănânca lapte, ouă sau carne, i-a găsit pe oameni în pieţe, cu sacoşele pline. Meniul e făcut pentru toate zilele.
Credincioşii se pregătesc de Postul Crăciunului
Femeie: Soţul nu posteşte şi o să mănânce el după aia.
Clara Mihociu, reporter Observator: Ce pregătiţi astăzi?
Femeie: Un pui la cuptor cu legume pregătit şi o ciorbiţă de pasăre.
Comerciant: N-o să fie mai ieftin, dar nici mai scump.
Clara Mihociu, reporter Observator: Dar simţiţi că este o creştere a vânzărilor?
Comerciant: Este! O creştere şi a vânzărilor, dar şi a scumpirilor.
Bucătarii vin cu fel şi fel de idei de reţete pentru post
Chiar dacă avem mai puţine alimente la dispoziţie în post, bucătarii vin cu idei de preparate la fel de gustoase.
Chef Vitalie: Humusul, babaganush. Humusul în facem din năut, baba ganoush-ul din vinete coapte. Salata tabbouleh şi falafelul. Avem un rulou de post veggie-tempura. Este un rulou cu legume, făină tempura, orez, alge.
Renunţăm la mâncarea de dulce, dar nu şi la deserturi.
Clara Mihociu, reporter Observator: Când vine vorba de deserturi în perioada de post avem desigur fructele, dar cei care vor să încerce şi altceva au dulceţurile la dispoziţie sau marmelada şi să nu uităm, desigur, şi de halva. Nutriţioniştii spun însă că pentru a ne bucura doar de beneficiile ei, ar trebui să consumăm cel mult 30 de grame pe zi. O astfel ce bucată de halva, de exemplu, costă nouă lei, dar cantitatea este suficientă pentru o săptămână.
Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm echilibrat
Ionuţ Ignat, nutriţionist: Este foarte bine să avem fibre absolut la fiecare masă. Bineînţeles că, mă refer la legume şi salate, care să ne ofere o mână de ajutor să procesăm din punct de vedere digestiv absolut toate mesele.
Lucian Apopei, preot: Postim precum Moise atunci când a aşteptat tablele legii, noi aşteptându-l pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, postim şi ne pregătim. Este o perioadă frumoasă cu multe dezlegări.
Postul Crăciunului are cele mai multe zile cu dezlegare la peşte
Andreea Filip, reporter Observator: Postul Cărciunului începe miercuri şi are 39 de zile, iar jumătate dintre ele, mai exact 17 zile este dezlegare la peşte. Primele sunt chiar săptămâna viitoare când doar luni, miercuri şi vineri se mănâncă de post. De altfel, în toate sâmbetele şi duminicile, cu excepţia weekendului dinaintea Crăciunului putem mânca peşte.
Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica Ortodoxă, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰