Video Inamicii siluetei din timpul iernii, alimentaţia grasă şi lipsa sportului. Sfaturile nutriţioniştilor pentru a nu acumula kg în plus
Iarna ne schimbă obiceiurile şi, dacă nu suntem atenţi, şi silueta. De vină este frigul şi zilele mai scurte care ne fac să mâncăm mai mult, mai consistent şi să facem mai puţină mişcare. Sunt însă, evident, soluţii şi strategii care ne pot ajuta să trecem prin sezonul rece fără a avea nevoie de o cură de slăbire.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Alimentaţia în timpul iernii ajută în primul rând la funcţionarea sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei la frig. Asta vine însă uneori cu.... "efecte adverse".
Daniela Bălănucă, nutriţionist: Frigul impune consumul de alimente mai bogate în proteine şi grăsimi animale pentru a acoperi nevoile energetice care sunt mai mari în această perioadă şi pentru depozitarea energiei sub formă de ţesut adipos.
Lia Sulugiuc, bucătar: În general, în sezonul rece se mănâncă mai multă carne. Mâncarea e un pic mai consistentă, se reduc salatele. Se cer, ciorba de burtă, ciorba rădăuţeană, platourile tradiţionale, slăninuţa.
Sfaturile specialiştilor
- Cum combatem astenia de toamnă. Câteva sfaturi pentru a ne stimula energia pe timpul zilei
- Alimentele total interzise pentru câini şi pisici, potrivit veterinarilor. Multe animale ajung la operaţie din...
- O nouă materie ar putea fi introdusă în şcoli. Disciplina ar putea apărea în orele elevilor de gimnaziu
Pentru a nu acumula prea multe kilograme în plus, nutriţioniştii au câteva sfaturi însă.
Daniela Bălănucă, nutriţionist: Curcan, carne slabă de porc. Să consumăm peşte gras cu rol benefic asupra metabolismului energetic şi de creştere a capacităşii adaptării la frig.În cantităţi moderate fructele de sezon.
Şi chiar dacă nu ne este neapărat sete, lichidele rămân extrem de importante.
Angela Bertea, reporter Observator: Indiferent de sortiment, ceaiul este recomandat în sezonul rece pentru a ne încălzi, dar, mai ales pentru a ne hidrata.
Daniela Bălănucă, nutriţionist: Vedeta acestui sezon este ciorba, este un aliment destul de echilibrat, conţine proteine, legume şi apă. Poate fi servită la orice masă. Ne ajută şi la hidratare.
Nu uitaţi nici de sport. Când temperaturile scad, mişcarea este esenţială pentru un organism sănătos. Medicii atrag atenţia că meniul de iarnă trebuie adaptat şi în funcţie de starea de sănătate a organismului, iar bolnavii cronic trebuie să acorde o atenţie deosebită meniului zilnic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰