Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vinul maturat în cramele subacvatice, o experiență de neuitat: "Gustul este atât de armonios că dă de gândit"

Vinul învechit în crame construite sub pământ s-a mutat în apă. De pe coasta Atlanticului, până pe fundul Mării Mediterane şi al Adriaticei, zeci de crame subacvatice au fost improvizate printre scoici.

de Redactia Observator

la 22.05.2021 , 22:23

  • Specialiştii spun că maturarea sub apă dă un gust deosebit vinului

În portul Corsini din Ravenna, scafandrii recuperează adevărate comori ascunse în adâncuri. Sute de sticle de vin se odihnesc, legănate de curenți, pe fundul mării. Maturarea pe fundul mării este cea mai nouă tehnologie din industria vinicolă. În întuneric, la presiune crescută și temperatură constantă, vinul capătă o culoare și o aromă imposibil de obținut altfel.

Gianluca Grilli, proprietar cramă subacvatică: E o experienţă specială, este ceva diferit. Gustul este atât de armonios că dă de gândit, pentru că plăcerea persistă.

Gianluca Grilli a început să depoziteze vinul sub apă din 2009. Dar ideea pivnițelor subacvatice datează de la finalul anilor 90. Inspiraţia a venit de la vechile nave scufundate, în care s-au găsit deseori amfore cu vin sau șampanie. Prețul unei sticle învechite în adâncuri pornește de la 100 de euro.

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iniţial, vinul stă şapte luni în butoaie, apoi este îmbuteliat și scufundat la 30 de metri adâncime. Ca să reziste presiunii, sticlele sunt sigilate cu două straturi de cauciuc, apoi sunt așezate în coșuri metalice și lăsate în mare cel puțin un an. 

Cornelia Crîșmaru, corespondent Observator în Italia: Această sticlă a stat pe fundul mării Adriatice 14 luni, iar dopul a fost sigilat cu cauciuc şi ceară ca să reziste la o presiune mai mare la adâncime.

Moda pivnițelor subacvatice a cucerit și Spania, Grecia, Franța, Australia sau Chile. În Croația, pot fi chiar vizitate. Cinci mii de sticle de vin sunt depozitate într-un vas scufundat, aproape de Zuljana. Turiștii trebuie să facă întâi lecţii cu scafandrii, dar odată ajunși acolo își pot alege singuri sticla de vin pe care și-o doresc.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

vin
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Inedit » Vinul maturat în cramele subacvatice, o experiență de neuitat: "Gustul este atât de armonios că dă de gândit"