Video Carnea de miel, tranșată cu scandal în piețele din Iași. Controale, amenzi și marfă aruncată la tomberon
Pregătirile pentru masa de Paște se văd cel mai bine în piețe, iar mielul e în fruntea listei de cumpărături zilele acestea. Clienții trec pe la tarabe, compară prețurile şi cumpără câtă carne doresc și bineînţeles, cât îi lasă şi buzunarul. Totuşi, în goana după carnea de miel nu ar trebui să ne scape din vedere şi calitatea ei. Tocmai de aceea ar trebui să fim atenţi de unde o luăm. Într-o piaţă din Iaşi, de exemplu, carnea de miel a fost tranşată cu scandal.
În cea mai mare piaţă din Iaşi, carnea de miel s-a tranşat cu scandal. Cine n-a putut demonstra că animalele au fost sacrificate în condiţii de igienă au rămas fără marfa din galantar.
Primul control îl face în fiecare dimineaţă medicul veterinar din piaţă. Spre exemplu, în piaţa Alexandru din Iaşi, doar unui comerciant i-au fost confiscate 56 de kg de carne de miel, pentru că nu avea documente care să ateste că a făcut sacrificarea la un abator.
"Nu avem niciun fel de formă de identificare, trebuie să avem o ştampilă, să ne asigurăm că a fost sacrificat şi verificat într-o unitate autorizată. dacă nu avem nici documente şi nu avem nici ştampila, automat noi nu ştim unde a fost şi în ce condiţii a fost sacrificat acest miel", spune Radu Popa, consilier DSV Iaşi.
Comerciant: Mi-a luat marfa şi mi-a aruncat-o la tomberon. Marfa aia care e dată la tomberon, cine o plăteşte?
- Ciolacu, despre acţiunile lui Piedone: Cred că exagerează. E prea multă publicitate personală. Să rămână în...
- În plin control la un restaurant din Craiova, unul dintre pereţii localului s-a prăbușit chiar sub ochii...
- Noua măsură luată de ANPC la vânzarea de ţigări şi produse din tutun
- ANPC: Șobolani și gândaci care se plimbă pe mâncarea din magazine și restaurante, în Arad. "Doamne fereşte, bă"
- "Doamne fereşte!" Şobolani, gândaci, frigidere infecte și mâncare stricată: inspectorii ANPC, val de controale...
Reporter: Câtă carne v-a aruncat?
Comerciant: Trei miei, trei miei, 10-11 kg. Ştampilaţi, tot, cu acte în regulă i-au luat şi i-au aruncat la tomberon.
Comerciant: Au zis că nu trebuie să fie tranşat, trebuie să dăm mielul întreg, dar omul nu are bani să ia mielul întreg. Fiecare om ia cât poate.
Furioşi au fost şi clienţii care aşteptau să bifeze listele de cumpărături înainte de sărbători.
Bombe alimentare, descoperite şi într-o fermă de lângă Bucureşti
Animalele erau sacrificate într-o focar de infecţie. De 25 de ani funcţionează firma. Inspectorii ANPC au venit în control după ce vecinii au reclamat mirosul îngrozitor care vine de la fermă.
"Verificaţi înainte să cumpăraţi. Carnea proaspătă are o culoare roz deschisă, uniformă şi este obligatoriu însoţită de documente care arată când şi unde a fost sacrificat animalul", spun inspectorii ANPC.
Aglomeraţie mare a fost şi la Braşov. Sunt 54 de puncte autorizate pentru comercializarea cărnii de miel în 5 pieţe agroalimentare din Braşov, iar în prima zi în care carnea se vinde ofical la piaţă, în municipiul Braşov, preţul mediu este de 50 de lei pentru un kilogram.
Specialiștii ne avertizează să verificăm întotdeauna înainte să cumpărăm. Carnea proaspătă are o culoare roz deschisă, uniformă şi este obligatoriu însoţită de documente care arată când şi unde a fost sacrificat animalul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰