Video Alimentul de post care poate dăuna, consumat în exces. "Avem tot felul de E-uri"
În postul Crăciunului, mare atenţie la ce mâncaţi. Carbohidraţii în exces duc la kilograme în plus, dar şi la carenţe de vitamine. În plus, produsele de "post" pe care le găsim în rafturile magazinelor se dovedesc a fi, în mare parte, adevărate bombe colorice pline de aditivi care ne pun în pericol sănătatea, după spusele nutriţioniştilor. Mâncarea de post trebuie sa aibă la bază multe fructe şi legume, asociate corect, ca să ne bucurăm şi de beneficii pentru organism. Iar variante există!
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alina Bereczki lucrează în bucătăria unei cafenele din Timișoara şi găteşte cele mai gustoase produse de post. Humusul este în topul comenzilor făcute de clienţi. "Primul humus este zatarul,extrem de apreciat, pentru că este făcut din năut, sare, piper, usturoi şi seminţe de zatar. Pe urmă, humus de avocado. Următorul este preferatul meu, cu roşii uscate", arată Alina Bereczki, bucătar.
Postul poate fi un pericol pentru sănătate
Prânzul de post poate fi completat şi cu o lipie plină de legume, în loc de pâine sau alte garnituri formate din carbohidraţi, care ne aduc şi cele mai multe kilograme în plus. Cei care mănâncă de post sau doar şi-au impus o alimentaţie mai sănătoasă, pot adăuga un mix de salată și rucola. Se serveşte ca atare sau însoţită de un humus aromat.
Magazinele sunt pline de conserve care promit să ne ajute să trecem mai uşor peste zilele cu restricţii alimentare. Pateul vegetal e cel mai la îndemână. "E ok dacă mâncăm o dată un pateu vegetal, dar dacă mâncăm o săptămână numai pateu vegetal şi avem tot felul de E-uri s-ar putea ca după o săptămână să ne resimţim", spune un român.
"Trebuie să fim foarte atenţi la ingrediente deoarece aceste pateuri de post mai conţin şi aditivi, caragenbaţi, monoglutamat de sodiu, foarte multă sare şi, bineînţeles, o grămadă de conservanţi", spune Olivia Micșa, nutriționist.
Pentru că este un post al bucuriei, din cele 40 de zile post, în 14 este dezlegare la pește. Prima, chiar în 21, când celebrăm Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰