Video Un fermier român a găsit o soluţie ieftină pentru a scăpa de "blestemul" secetei. I-a inspirat şi pe vecini: "Este o roşie record"
În ciuda secetei, un tânăr fermier din judeţul Hunedoara se laudă cu o producţie bogată de legume şi fructe. Acesta spune că a găsit soluţia optimă pentru a proteja solariile, astfel încât temperaturile ridicate să nu afecteze nimic din ce cultivă. Mai mult, agricultorul se mândreşte şi cu producţia de pepene roşu, un lucru neobişnuit pentru judeţul Hunedoara.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Alexandru Merka este un tânăr legumicultor ambiţios, care face totul pentru a avea o recoltă bogată de legume şi fructe proaspete, naturale. Arşiţa a fost duşmanul principal al solariilor sale şi anul acesta, aşa că s-a gândit la o soluţie.
Soluţia găsită de Alexandru pentru a-şi proteja producţia de caniculă
"Solariile le putem proteja prin două moduri. Prin plasă de umbrire, sau prin văruire, cu carbonat de calciu, var. Noi am apelat la o metodă mai rapidă, cu var, e şi mai ieftină un pic. Este eficient deoarece previne arsura plăntuţelor, arsura solară a fructelor, care este foarte păgubitoare, şi depreciază plantele", spune Alexandru Merka, producător.
Soluţia s-a dovedit utilă, iar producţia de roşii arată că fermierul a fost inspirat: "Este o roşie record, cred. Sigur este o roşie record, de 900 de grame sau poate chiar un kilogram". Şi pepenii are din belşug anul acesta. "Cum ne putem da noi seama dacă e copt pepenele. Ne uităm la această pată, trebuie să fie galbenă, mai pronunţată de atât, mai galben de atât. Trebuie să fie mai adâncită această gropiţă, să nu fie bombată", arată Alexandru Merka, producător.
Şi vecinii sunt încântaţi de munca tânărului. Aceştia spun că legumele şi fructele din grădina lui sunt delicioase. "Foarte bună producţia, să meargă tot înainte cu ea. Am gustat din legume, din usturoi, din ceapă. Sunt foarte bune", dă asigurări un vecin.
Nu oricine poate deveni cultivator. E nevoie de foarte multă muncă, informare, ambiţie şi, nu în ultimul rând, pasiune, pentru ca producţia să fie cât mai bogată şi de calitate superioară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰